torsdag 7 februari 2013

Hållbarhet (eller icke hållbarhet) på jobbet

Inspirationen till det här inlägget fick jag av en vän till mig när han läst mina första inlägg. Han skrev så bra så jag tar mig friheten att citera honom:

"Det för tankarna till datorskrotandet på jobbet. Jag har räddat flera stycken fullt användbara datorer från skroten, varav en är kvar på jobbet och gör nytta som testdator för undervisningen, en annan är i källaren och är speldator. Det var hyfsat moderna saker med SATA och PCI Express, uppgraderingsbara till 4 GB. Varför stoppade man inte bara i mer minne och körde vidare? Eller, när det behövs, bytt moderkort? Inte langa hela maskinen, med massor av fullt användbara delar (inte minst lådan och nätaggregatet, det är många kilo metall).

Och nu behöver vi nya maskiner till våra exjobbare. De hade kunnat använda de skrotade datorerna med en blygsam översyn. I stället måste vi köpa nya. Vi uppmuntras att kasta och köpa nytt. Vi spränger oss allt djupare ner i uråldriga berg för att få upp malm för att bygga maskiner som skall kastas bort så fort de inte är splitternya - detta enbart för att vår arbetstid värderas så mycket högre än det där berget!

Hur mycket av jorden måste vi spränga sönder på jakt efter råvaror innan vi börjar värdera de där råvarorna som den ändliga resurs de är?"

En kasserad stol som räddades

När jag var ny på mitt jobb för ett par år sedan fick jag en smärre chock när en hel "nätbur" full med fungerande men ganska små plattskärmar kördes till skroten. Tyvärr sa jag inget då, men nyligen när en massa kontorsmöbler skulle köras iväg på samma sätt vågade jag fråga vad det var som pågick. Jag insåg då att folk helt enkelt inte tänker på att de kan göra något annat än att slänga, okunskap helt enkelt. Jag tipsade om ett företag som heter TillNytta som har som affärsidé just att återvinna företagsprylar och förhoppningsvis kommer möblerna nu att komma till nytta istället för att brännas. Observera att de även tar emot saker med renoveringsbehov. Säkert finns andra företag med liknande affärsidé även på andra orter, kolla på nätet!

Mitt tips till alla som läser detta är att ha ögon och öron öppna på jobbet, och tipsa om alternativa sätt att bli av med utrustning och möbler som inte längre behövs eller som anses för gamla och dåliga. Det finns alltid någon som kan ha nytta och glädje av sakerna, antingen en annan arbetsplats eller privatpersoner. Man kan också tänka sig att skolor skulle bli glada över att få några elevdatorer t ex.

Även när möbler, datorer eller annan utrustning ska köpas in borde varje arbetsplats fundera på om det skulle fungera med begagnade saker innan man rusar iväg och beställer nytt. Eller om datorer som börjar kännas sega går att uppgradera istället för att bytas ut. Åtminstone på statliga och kommunala arbetsplatser och landsting borde det kunna utformas regler att följa som säger att man i första hand ska köpa begagnat eller uppgradera, och om man ska göra sig av med prylar så ska det ske till en firma som TillNytta eller liknande.

2 kommentarer:

  1. Håller med. Det är ju inte klokt att slänga bra saker bara för man inte "har tid".

    SvaraRadera
  2. Bra att du ifrågasatte. Det finns så mycket saker som slängs trots att de kan användas minst lika länge till av någon annan.

    SvaraRadera