lördag 9 februari 2013

Rena tänder med bättre samvete

Jag har rensat ordentligt i badrumsskåpet senaste året. Nu finns bara några få produkter kvar, det mesta hemmagjort (mer om det en annan dag). En av de få saker vi fortfarande köper är tandkräm. Det är tyvärr ganska glest med miljömärkta alternativ i butikshyllorna, en längre period nu har jag bara sett till ett enda i vanliga butikskedjor:

Den här finns på både Coop Forum och Ica Maxi där vi oftast handlar och den är Svanenmärkt. Tidiagre hade Acta också en Svanenmärkt tandkräm men den försvann, rykten går om att den ska komma tillbaka nu i år.

Icke- miljömärkt tandkräm innehåller ofta SLS (även kallat Sodium Lauryl Sulfate,  Sodium Laureth Sulfate, Natriumlayrylsulfat).  Det är en tensid som har som uppgift att löddra och tvätta rent men den kan också irritera slemhinnan i munnen och orsaka blåsor (afte). Anledningen att den används så mycket är att den är billig. Svanenmärkta tandkrämer innehåller istället mildare tensider.

Ett annat otrevligt ämne som också kan finnas i icke-svanenmärkt tandkräm är triclosan. Trciclosan är bakteriedödande och sprids i naturen, har hittats i bla fiskar och bröstmjölk.

Man kan tycka att det inte spelar så stor roll för miljön vilken tandkräm man väljer men vi i Sverige förbrukar ungefår 3 miljoner liter tandkräm per år. Om alla valde en miljömärkt tandkräm skulle det absolut göra skillnad. Så kolla i butiken nästa gång om det finns ett miljömärkt alternativ. Om inte, så be dem ta hem. Ju fler som frågar efter det, desto vanligare kommer det att bli i butikerna och förhoppningsvis försvinner de andra sorterna helt.

4 kommentarer:

 1. Hej o tack för en bra blogg!

  Actas tandkräm i både stor och liten förpackning köper jag på ICA. Både den lilla och stora förpackningen är svanenmärkt. Dock har jag sett stora tuber utan svanenmärkning.
  Mvh.
  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej, kul att du tycker om bloggen!
  Då har Actas svanenmärkta kommit tillbaka, vad bra. Den fanns på vårt ICA Maxi också men försvann, personalen visste inte varför eller om den skulle komma tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Åh det här har jag tänkt skriva om med! Har precis köpt tandkräm från Urtekram som jag ska testa. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för info! Har precis uppmärksammat detta, ska nu gå över till Svanenmärkt. Någon som vet om de inte får innehålla plastkulor? Mycket skadligt för miljön.

  SvaraRadera