fredag 8 februari 2013

Huvudet i sanden

Jag läste just David Jonstads inlägg på klimatmagasinet Effekts blogg (kan läsas här). Skrämmande länsing, både vad som händer i Kina när de försöker jaga ikapp oss i-länder, och ställningstagandet från ett av Sveriges största partier.

Att sätta något annat än miljöfrågan främst i politiken känns otroligt oansvarigt idag , när vi vet hur vår livsstil påverkar klimat och natur. Socialdemokraterna är vårt största parti och de blundar tydligen totalt för den fråga som är helt nödvändig att ta tag i om jorden ska vara en plats att leva på även i framtiden. Det borde vara fullt möjligt att ta tag i jobbfrågan, den ekonomiska krisen och miljöfrågan samtidigt, allt hänger ju ihop. Men en hållbart sammhälle måste alltid vara utgångspunkten för alla beslut, allt annat måste får rätta sig efter det. Och det är bråttom! Kanske läge att inte ge Socialdemokraterna så stort utrymme i politiken utan rösta fram politiker som törs ta tag i miljöfrågan på allvar (om det går att hitta några...)

När det gäller Kina, Indien, Ryssland m fl länder som försöker uppnå samma levnadsnivå som bl a Europa kan man önska att de kunde hoppa över perioden baserad på fossil energi och enbart satsa på rena lösningar från början. Tekniken finns. Det borde vara Sveriges och andra rika och välutveckade länders uppgift att hjälpa och vägleda dem i det. Vi måste också inse att det inte kommer att fungera att alla världens människor lever som vi svenskar gör nu, det räcker inte jorden till. Ny teknik kan säkert lösa en del utsläppsproblem men inte allt, vi måste ändra våra vanor också, det är nog bara att inse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar