onsdag 27 februari 2013

Böcker och bokrea

Nu är det tid för årets bokrea. Förr i tiden köpte jag också böcker på bokrea men nu är det sällan det händer. Jag har upptäckt att jag egentligen inte har något behov av att köpa alla böcker jag läser, det går utmärkt att låna på biblioteket istället. Biblioteket, åtminstone här i stan,  är också väldigt bra på att köpa in böcker som man lägger inköpsförslag på, jag tror alla böcker jag föreslagit köpts in.

Jag läser ganska mycket, nu på vintern kan det bli flera böcker per vecka. Det mesta läser jag bara en gång men det finns en och annan bok som jag faktiskt vill ha i bokhyllan och som jag läser om efter några år och då har jag köpt dem. Också en del böcker som funkar mer som uppslagsböcker, t ex Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson, den behövde jag verkligen och den fanns inte att hitta begagnad så det fick bli nyinköp.


En del böcker går annars bra att hitta begagnat, jag brukar kolla Tradera, Blocket eller Bokbörsen om det är något jag söker. Just nu letar jag efter Lars Myttings bok Ved som jag lånade i julas, både lärorik och underhållande för vedeldare som oss. Jag har dock tid att vänta tills den dyker upp begagnad, kan tänka mig att många fick den i julklapp, läser och tröttnar och lägger ut den till försäljning.Bokrean och reklamen inför den använder jag ibland som inspiration för att hitta något nytt att läsa. Sen går jag istället och lånar de böckerna på biblioteket.

Bokbytardagar arrangeras på en del ställen, det är ett bra sätt att byta utlästa böcker mot några andra. Vårt bibliotek har ett bokbytarbord innanför dörren: lämna en bok och ta en annan. Bra!

Sen är kanske inte böcker det värsta att konsumera ur miljösynpunkt men det skadar aldrig att tänka till lite där också.

1 kommentar:

  1. Till fönster har jag i alla år använt vatten och linnetrasor, inget annat. En fuktig/blöt trasa och så eftertorkning med en linnetrasa/handduk som inte får vara så sliten att den luddar. Det blir oftast helt klart tycker jag.
    Eva

    SvaraRadera