måndag 25 februari 2013

MatslöseriIdag har jag råkat ut för matslöseri två gånger samma förmiddag. Första händelsen var när en kollega köpte en macka på ett närbeläget café och först blev erbjuden en någon dag gammal macka som hon tackade nej till att köpa. Då slängde personalen den och ett antal andra fullt ätbara mackor!! Det här är säkert vanligt, inget som hände bara just den här dagen. Det resulterade i att jag nu skrivit ett mail till caféet och frågat varför de gjorde så, och även gett förslag på några bättre lösningar, nämligen:
 • Ställ dem i personalens fikarum, att ta gratis
 • Ställ dem i fikarum eller lunchrum hos den  kommunala arbetsplatsen som är i samma lokaler som cafeét.
 • Skänk dem till Stadsmissionen eller liknande organisation som bedriver soppkök eller liknande för behövande.
 • Skänk dem till skolan intill.
 • Sälj gammal mat till nedsatt pris  t ex en dag gammalt=halva priset, 2 dagar=1/4 av priset, 3 dagar = gratis.
Det ska bli spännande att se om de svarar och vad för svar jag i så fall får. Ofta gör folk saker av gammal vana utan att tänka efter hur man kan göra istället.

En stund senare kommer veckans nya fruktkorg till arbetsplatsen. Vad händer då med det som låg i förra veckans korg? Jo det hälls urskiljningslöst i soppåsen! 2 bananer och en kiwi var i ett sådant skick att de hörde hemma där men resten var i fullt ätbart skick så de tog jag hand om. Lösningen på det här kunde väl vara att man på fredagen säger att frukten som är kvar är gratis att ta, även att ta med hem. Så blir den uppäten istället för kastad och ingen förlorar något på det, den skulle ju ändå inte sålts.

I mataffärer affärer kan man åtminstone ibland se varor med kort datum säljas till nedsatt pris, det är bra.  Det finns också vissa butiker som har börjat laga lunchlådor på mat som blivit över, mycket bra! Dock är jag övertygad om att det skulle gå att utveckla mycket mer. Målet måste ju vara att inget slängs alls.

Sen kan man ju tänka att det inte spelar någon roll om lilla jag pratar med ett ställe som slänger mat, att det inte gör någon skillnad egentligen. Men tänk om alla vi vanliga gräsrötter vågade reagera och säga till när vi ser sådant, och gärna komma med bra förslag hur man kan göra istället, då gör det skillnad.

3 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Heja dig!
  Det slängs alldeles för mycket mat i onödan. Vi behöver alla lära oss att tänka om. Jag köper gärna och ofta mjölk, fil och kött med kort datum med nedsatt pris. Jag har nog aldrig sett sånt på frukt och grönt. Borde ju fungera där också.

  På cafeer och restauranger slängs det nog en himla massa mat. Den borde verkligen gå att ta vara på, men det är säkert inte helt lätt på grund av alla hälsoregler som gäller för sånna ställen.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr tror jag inte matrester från restauranger och sådant ens går till biogasproduktion ännu ("gröna påsen"). Det kunde vara steg 1. Men det bästa vore ju att man tog tillvara alla rester därifrån till att ätas på ett eller annat sätt så länge det är fräscht nog för det.

  SvaraRadera
 3. I livsmedelsbranchen är det tuffa hygien- och kvalitetsregler för allt som ska säljas till konsumenter och det försvårar situationen. Ett exempel från dokumentären "det gigantiska slöseriet" (mycket bra dokumentär) är när livsmedelsbutiker till och med avsiktligt förstör maten de slänger i sina containrar för att de inte ska kunna ställas till svars för att människor som inte har råd med mat ska gräva bland den överblivna maten och bli sjuka.

  Men visst går det att lösa bara man är motiverad till det! Att på ett eller annat sätt skänka bort varor som är för gamla för att sälja men inte för att äta är ett första steg som nästan borde vara självklart för ställen med småskalig försäljning.

  Idag ser jag väldigt många caféer som säljer gårdagens varor för nedsatt pris och det smärtar att se att det fortfarande finns de som bara slänger gårdagens smörgåsar i soporna.

  SvaraRadera