onsdag 6 februari 2013

Vinterjackor och andra kläder

Ibland tänker jag på hur länge jag har haft min vinterjacka. Den är nog ungefär 10 år gammal. Jag trivs fortfarande bra med jackan och den är inte ens sliten. Min gamla vinterjacka är minst 20 år, den har jag numera bara hemma men den utsätts för ganska tuffa påfrestningar i form av diverse trädgårdsarbete, men den är hel fortfarande. I det perspektivet har jag svårt att förstå hur affärerna kan sälja alla dessa jackor som de har hängandes. Om alla i hela stan köpte en ny jacka varje år så kanske...

Klädkonsumtionen i Sverige har ökat med 40% mellan 2000-2009 och nu köper en genomsnittssvensk ca 15 kg kläder per år. Har vi egentligen behov av ala dessa kläder? Knappast, det är förmodligen mest nöjet att shoppa som driver folk att handla, inte något behov av nya kläder.

Det går åt 7000 liter vatten vid tillverkningen av en bomulls-t-shirt. För ett par jeans går det åt 10000 liter vatten och ett halvt kg kemikalier. Dessutom tillverkas mycket av de kläder vi köper i länder med dåliga arbestförhållanden, och mycket av kemikalierna som används släpps orenade rakt ut i naturen. Det här är fakta som åtminstone jag blir skrämd när jag läser, köplusten avtar ganska fort.

För en ekologiskt hållbar livsstil behöver vi dra ner på vår konsumtion av prylar rent allmänt. Svensken lever som om det fanns 3 jordklot men vi har ju som bekant bara ett. Kläder är ett område där det är ganska enkelt att dra ner på onödig konsumtion. Kolla på vinterjackan, går den verkligen inte att ha en vinter till? Och kanske behövs inte ytterligare en tröja. När ett behov av ett nytt plagg faktiskt finns, titta på Tradera och i secondhandbutiker. Eller varför inte arrangera eller besöka en klädbytardag. T ex anordnar Naturskyddsföreningen klädbytardagar på flera håll i landet den 20:e april, se här. Det finns också en hel del andra klädbytardagar, en del finns listade här.

Ett annat tips för att undvika onödiga klädinköp är att hitta på något annat som är kul på ledga dagar istället för att gå i affärer och köpcentra. Umgås med vänner, gå på bio eller teater, spela spel, gå ut i naturen, utöva någon sport eller något annat som ger en kick av välbefinnande.

1 kommentar:

  1. Det var mycket spännande fakta som faktiskt var helt nytt för mig!

    SvaraRadera