torsdag 1 augusti 2013

Adjöss med röjsåg och kantklippare

I början av vår tid som husägare gjorde vi som alla andra och köpte diverse maskiner för olika ändamål, i synnerhet för trädgården. En röjsåg, bensindriven, var bra att ha till dikena runt tomten och andra ställen där det inte gick att klippa med vanlig gräsklippare. Sen "måste" man ju ha en liten behändig kantklippare till div kanter och runt buskar och sådant. Inte för att vi någonsin varit jättepetiga med kantklippning och sådant men några gånger per säsong kan det behövas åtminstone på vissa delar av tomten.

Två kantklippare och en röjsåg senare insåg vi att maskiner av alla de slag behöver service och reparationer, de funkar inte av sig själva. Mannen är händig och har skruvat isär, smörjt och lagat, men vi har fått skrota båda kantklipparna. Det är dyrt och tråkigt och inte alls miljövänligt. Så vad är då alternativen? Jo: gammaldags handkraft och ett par enkla robusta verktyg, nämligen en lie och en liten handklippare med skaft.


 
 
Med lien slår vi (mest mannen men jag använder den också då och då) de ytor på tomten som är, eller rättare sagt håller på att bli äng, och dikena längs med vägen. Det går ungefär lika fort som att köra med röjsågen och ger bra motion. Dessutom är det 100% miljövänligt. Lien är arvegods och kommer att hålla länge till och det enda som behövs av underhåll och reparationer är att slipa den då och då. Dessutom är det lättare att få upp gräset efter lien än efter röjsågen, det är inte lika sönderklippt.
 
 
 

 
Runt buskar och vid kanter använder jag den här behändiga saxen från Biltema. Funkar hur bra som helst. Som sagt är vi inte jättenoga med sådant men just runt bärbuskar t ex är det befogat att klippa ibland.Ibland har utvecklingen helt enkelt gått för långt, det finns bra hållbara verktyg som funnits länge men vi har trasslat in oss i att allt måste göras med komplicerade maskiner.  Just hur man slår sitt långa gräs är ett typiskt exempel på det tycker jag.

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt tips som ger hopp om en bättre och tystare miljö för alla som bor i hus i staden och på landet. Applåder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var något jag inte tänkte på :)

   Radera
 2. http://www.orionmagazine.org/index.php/articles/article/7277

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt slå med en del men det är trickigt att få det bra där det är staket, stenar och annat "i vägen". Måste alltså erkänna att det blivit en del röjsåg/motorlie på senare år...

  SvaraRadera