måndag 26 augusti 2013

Kompost

Det här inlägget handlar om att kompostera. Vi komposterar avfall från trädgården och köksavfall, dock inte köttrester eller alltför stora bitar bröd, sådant kan dra till sig bl a råttor och ska komposteras i sluten behållare. Hushållspapper, skal av olika slag, grönsaksrens, kaffesump, äggskal  mm slinker ner. Från trädgården kommer fallfrukt, ogräsrens, gräs slaget med lie, massor av löv på hösten, samt flisade grenar från allt vi klippt på tomten under året, se tidigare inlägg här.

Vi har helt enkelt skapat en "rulle". En tredjedel vilar varje säsong och sprids sedan ut i landen på våren. De andra två fylls på med nytt material. Inga lådor behövs när man som vi bor på landet och inte har grannarna så tätt inpå.


I köket har vi en hink med lock där vi samlar det som ska ut i komposten. Sedan är det mannen som ansvarar för att tömma hinken med jämna mellanrum. Hinkens innehåll läggs inte direkt ovanpå komposten utan han gräver ett hål med grep, så djupt som möjligt, och lägger sen annat material ovanpå, allt för att minska risken för att djur börjar gräva. När det behövs vänder han runt materialet, särskilt om det har hamnat mycket av samma material på samma ställe. Olika material kommer ju på olika tider på året och det är viktigt att man blandar näringsrikt och fuktigt material (t ex gräs och grönsaksavfall) med mer näringsfattigt och torrt (t ex flis och löv).

Det här sättet att kompostera har fungerat bra och smidigt för oss. Det komposteras som det ska och det är väldigt sällan som något djur har varit och grävt i den. Det är en skön känsla att ha ett fungerande kretslopp hemma. Allt avfall på tomten och det från hushållet som kan komposteras får bli fin jordförbättring till grönsakslanden där en del av vår mat växer.

Ett annat inlägg om kompost finns på bloggen Bättre Värld, kan läsas här. Även Eldöga har skrivit om olika sorters komposter (dock med fokus på latrinkompostering men innehåller även lite matnyttigt om andra typer av komposter), se här.

1 kommentar:

  1. Härligt! Jag har precis skaffat en varmkompost, i låda dock, och går förbi och klappar belåtet på den med jämna mellanrum. :)

    SvaraRadera