tisdag 13 augusti 2013
Boktips - Lev mer på mindre
Nu har jag läst ytterligare en bok, nämligen Lev mer på mindre av Maria Österåker, en bok i sann omställningsanda. Det är en personligt skriven bok om hur författaren och hennes familj börjar ställa om sitt liv genom att jobba mindre och bli mer självförsörjande. Tanken är framförallt att få ett rikare liv, men resultatet är också fördelar för miljön.
Boken är en lagom blandning av fakta och personliga resonemang runt många olika ämnen t ex odling, får och höns, matlagning, matförvaring. Den innehåller också många bra recept.
Ett tips ur boken som jag är nyfiken på att prova är att lägga en del av höstens löv i plastsäckar som man gör små hål i och sedan låter ligga ute över vintern. Det ska ge fin jord redan till våren. Funkar det så blir det jord ungefär dubbelt så snabbt som om löven ligger ute i en hög så det är värt att prova, mitt behov av fin jord är jättestort.
En annan idé som jag tog till mig är att bygga en äppelmustpress ungefär som den som finns med i boken, det vore mycket värt att kunna musta sommaräpplena som annars bara hamnar i komposten.
I boken finns många fler tips och tankar att ta till sig men framförallt är den positivt och inspirerande skriven och rolig att läsa.
Författaren har även en blogg med samma namn som boken, se här.
Etiketter:
Boktips
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Genom författarens blogg klickade jag mig vidare och hamnade till slut på naturskyddsföreningens facebooksida där det pågick en rätt het debatt kring konventionellt och ekologiskt jordbruk och vilka problem som finns inom respektive.
SvaraRaderaDu vet ingen bra bok eller andra bra källor till mer information kring för- och nackdelar med konventionellt resp ekologiskt jordbruk?
En bok jag tänker på som skriver en hel del om detta är "Jorden vi äter", se här:
SvaraRaderahttp://miljotankar.blogspot.se/2013/07/mer-sommarlasning-jorden-vi-ater.html
Men grejen är att den är från Naturskyddsföreningen så det är ju ingen ny källa till information för dig. Tyvärr är det nog så att det nästan bara är på Naturskyddsföreningens sidor och blogg som jag läst mycket om ekologiskt/oekologiskt jordbruk. Men har du inte läst boken så kan jag ändå rekommendera den. Även på Naturskyddsföreningens hemsida finns en del, t ex http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk.
Jag hittade en delvis ekoodlande bonde på facebook som protesterat ganska starkt mot naturskyddsföreningens bild på konventionellt jordbruk. Här är ett inlägg med en mycket intressant diskussion http://www.facebook.com/lojstagrisen/posts/10201751483250891 som kan ses om man är inloggad på vilket facebookkonto som helst.
SvaraRaderaAtt ekojordbruk kan ge högre avkastning i u-länder ger inte naturskyddsföreningen någon förklaring till enligt honom och det kan lika gärna bero på mer kunskap om hur man odlar jorden, jag vet inte om boken bidrar med något där. Istället kan ekojordbruk snabbt utarma jorden där jordarna inte är lika bördiga som i Sverige, något som sker här också när inte konstgödssel används. Det löses då genom att ekobänder tar gödsel och slaktavfall från konventionella gårdar för att återföra näring till jorden. Ekojordbruket är alltså beroende av det konventionella.
Jättesvårt att veta, man behöver nog läsa in sig ordentligt på jordbruksmetoder för att kunna bedöma vad som är rätt. Är det ekologiskt växelbruk som utarmar jordar eller är det konventionella monokulturer? Beror på var man läser. Jag kan ändå tycka att konstgödsel och besprutning är fel väg, det kan aldrig bli hållbart. Jag kommer att följa det som skrivs och lära mig mer efterhand.
Radera