måndag 19 augusti 2013

Torka grönsaker, frukt och bär

Jag har gjort ett antal mer eller mindre lyckade försök att torka frukt, bär och grönsaker. Nu har jag fått till ett par metoder som verkar fungera riktigt bra, utan att köpa någon dyr torkmaskin. Torkning är en bra metod, bra att kunna minska ner på mängden fryst mat.

Om vi börjar med bär, i mitt fall röda och svarta vinbär som jag har väldigt gott om, så har det varit svårt att fixa något som fungerar. Hela bär har jag kommit fram till att det inte fungerar att torka, det tar för lång tid även i varmluftsugnen. Jag hittade ett tips på nätet att man kan mosa bären, t ex genom att köra dem i matberedare, och sedan sprida ut massan ganska tunt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. I tipset stod att man föst skulle olja pappret, gör INTE det, resultatet blev kladdigt och otrevligt. För övrigt fungerade metoden bra.

Svarta vinbär innan torkning
Kör i ugnen, gärna varmluftsläge eller torkläge om sådant finns, på 35-40 grader. Lägg något mellan ugnsluckan så det blir en liten glipa för fukten att ta sig ut. När det verkar ganska torrt (efter ca 1-1 1/2 dygn), vänd hela kakan och torka några timmar med baksidan upp, det brukar vara kladdigt i mitten. Kör tills hela kakan är seg och inte kladdig. Resultatet kan man dela i mindre bitar och lägga i en burk med lock. Kan användas t ex på flingor eller att äta som de är. De blir sura i smaken, vill man göra dem mer godisliknande är det fritt fram att hälla socker i bärmassan.

Svarta vinbär efter torkning
För frukt och grönsaker har mannen byggt en fin torkställning som har visat sig fungera superbra. Den består av en ställning och ett antal hyllplan med myggnät. Under det ligger en gammal datorfläkt kopplad till en nätadapter, jag lägger fläkten löst under ställningen. Det sitter skruvar i hörnen på fläkten, som "fötter". Torktiden blir ca 1-2 dygn beroende på vad och hur mycket man torkar, men det är betydligt strömsnålare än ugnen. Jag har hittills torkat paprika, squash och äpplen med gott resultat. Senare ska jag försöka med päron och purjolök. Viktigt är att man skär strimlorna/skivorna tunt.Här kommer några bilder på torkställningen:


Ställningen


Hyllplan

Allt tillsammans
 
Fläkten
Adaptern
 3 kommentarer:

 1. Så spännande att läsa om dina försök och framsteg med att torka mat.
  Det där med att torka bärmassa har jag också provat, men då var det jordgubbar. Det blev gott att tugga på som det var och passade säkert också på filen. Håller med om att man kan skippa oljan. Vi hade väldigt lite så det blev inte så väldigt kladdigt ändå.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på mängden material du använt så har du inte förstått detta med hållbarhet fullt ut. Varför slösa med material på tex skenorna för dina "plåtar", det hade räckt med små klackar.

  Hållbarhet handlar om att kunna se hela livscykeln för vår användning av råvaror, inte enbart att äta ekologiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Nu var din kommentar måhända tänkt som konstruktiv kritik, men istället låter det bara extremt nedlåtande. Måste man vara perfekt? Finns det ens något som är perfekt? Handlar det här - att torka frukt/bär - enbart om vad som är, i din mening, perfekt hållbart?

   Lägg ribban för högt så är det nästintill inga som kommer våga försöka ens. Ska vi komma framåt måste vi uppmuntra, inte bryta ner, de som faktiskt gör vad de kan.

   Nu är väl inte den här bloggen aktiv längre, och du som skrev kommentaren ovan lär inte se den, men för alla andra som råkar läsa det här: Fortsätt göra vad ni kan! Racka inte ner på er själva för att ni inte når någon annans uppfattning om vad som är perfekt, allt gott vi gör bidrar till helheten.

   Lyssna inte på stollen ovan.

   <3

   Radera