torsdag 8 augusti 2013

Myrorna - inte så mycket återanvändning som jag trodde

Igår röjde vi på vinden och i uthuset. Det är absolut inte första gången på senare år som vi gör det men vi ser hela tiden saker med nya ögon. Kommer vi någonsin att använda den här prylen/möbeln? Och om vi om säg 5 år behöver just en sådan, ska vi istället köpa en på Blocket och sälja den vi har nu? Då får någon annan nytta av prylen under tiden. Så går tankarna.

Resultatet denna gång var en släpkärra fylld med både skräp och ett antal fullt funktionsdugliga möbler. Bland möblerna kan nämnas en kontorsstol med träsits för barn, en TV-bänk, en fungerande tjock-TV modell större, ett kryddskåp av standardmodell, ett skåp och hurts som mannen hade i sitt rum som barn och som våra barn haft när de var mindre. Inget trasigt eller extremt slitet, fullt möjligt att använda igen.

På återvinningsstationen dit vi åkte har Myrorna containrar där vi alltid lämnat det vi inte vill ha och som vi tycker är användbart och inte ska brännas eller återvinnas. Vi har trott att andra fått möjlighet att köpa sakerna. Idag ändrades den bilden totalt.

När vi kom fanns där två killar från Myrorna med lastbil och skulle tömma containrarna. Vi pratade en del med dem eftersom de inte ville ta emot någon av våra möbler, de tar tydligen bara med sådant som de anser går att sälja och dit hörde inte dessa möbler. De berättade också att de var chockade i början av hur mycket de var tvungna att kasta men att de nu vant sig och bara behåller det finaste. Vi såg sedan också  att de åkte med sin packade lastbil och tömde ut det mesta i containrarna för brännbart/trä osv. Bland annat rök ett jättefint skåp som jag gärna hade köpt. Dvs det vi tror vi lämnar till att användas igen går direkt i soporna! Värt att tänka på!!

Jag kan förstå deras argument att de bara tar det som går att sälja, har de som kommer och hämtar erfarenhet så kanske de kan avgöra det. Myrorna är en organisation som måste fungera och gå runt ekonomiskt precis som andra företag. Men ändå känner jag mig lurad. Jag tror inte jag kommer att lämna så mycket till dem mer utan försöka skänka bort till vänner och bekanta och via skänkessajter på nätet istället, så att sakerna kan användas ytterligare en gång. Att kontakta lokala loppisar kan också vara ett alternativ. Eller om man har väldigt mycket saker på en gång, anordna en egen garageloppis.

Så ett gott råd: lämna inte saker till Myrorna och liknande organisationer utan att kolla om de verkligen tänker ta emot grejorna, utnyttja istället andra kanaler för att skänka bort. Några tips på skänkessajter finns här. 

2 kommentarer:

  1. Tyvärr gäller det så för de flesta secondhandbutikerna. Där jag är volontär tar vi bort sådant som är smutsigt, trasigt, urtvättat osv. Men också sådant som är svårsålt. Billiga linnen och t-shirtar i mängder finns det ingen stor marknad för tyvärr. Så jag är inte förvånad när det gäller möblerna. Har samma problem då jag försöker att bli av med funktionsdugliga möbler och saker. Det finns för många internetannonser ute och secondhandbutiken kommer KANSKE ta emot dem (förmodar att de gör en inspektion först) och antikvariaten är tveksamma till att ta emot böcker när de har ett megastort lager.

    Det är jättesorgligt att det är så här.

    SvaraRadera
  2. Blev smått chockerad av att läsa detta faktiskt. Men det är väl en konsekvens av att människor köpt mer än de behöver och så finns det mycket mer prylar i omlopp än vad folk använder och second hand-aktörerna tvingas slänga. Har själv en del grejer jag hade planerat att ge till myrorna.

    SvaraRadera