söndag 14 april 2013

Om att laga kläder, och att byta blixtlås

Vi behöver minska vår klädkonsumtion, av anledningar som jag skrev mer om i ett inlägg som kan läsas här. Många idag verkar ha missat de kunskaper i lagning av kläder som var självklara för bara någon generation tillbaka och det är väldigt synd, i synnerhet om man tänker på vilka miljökonsekvenser det får att bara kassera och köpa nytt. Om ett plagg går sönder är det en bra idé att försöka laga det istället för att direkt kassera det. En symaskin och en smula händighet är oftast allt som behövs. Jag har en 25 år gammal Husqvarna av standardmodell, det duger utmärkt, trendiga elektroniska modeller med massor av sömmar är inte allts nödvändigt. Har den någon söm för elastiskt material kan det dock vara användbart ibland. Bra att ha hemma är också tråd i de vanligaste färgerna och lite olika tygbitar att lappa med, lämpligtvis från kasserade kläder.

Idag fick jag anledning att byta blixtlås på min vinterjacka, den är i gott skick och kommer hålla länge än så att laga den var självklart. I princip alla familjens jackor överlever minst två blixtlås. Att köpa blixtlås på stan kan vara dyrt, jag köper mina på en av sommarens störe marknader där det alltid finns en knalle som säljer billiga sybehör. Annars finns Stoff & Stil och Jonic-Textil som har bra priser.

Här kommer en instruktion i att byta blixtlås för er som inte har vågat pröva. Egentligen är det så lätt som att titta hur det var gjort innan och göra likadant. Just blixtlås brukar vara sydda med många sömmar, det är inte nödvändigt att göra. Det brukar vara blixtlåset själv som är svagaste punkten, inte sömmen.

Börja med att sprätta bort det gamla blixtlåset. Det kan som sagt vara flera sömmar så det tar lite tid men är inte svårt. Var försiktig så det inte blir några hål i tyget. För den otålige kan det bara bra att veta att det här momentet går att göra samtidigt som man lyssnar på musik eller en talbok, eller slötittar på TV.





Nu är den gamla borta.



Den nya ska sys dit med två sömmar, först syr man fast den mot insidan, sedan mot utsidan. Det går att ta allt på en gång i en söm men risken är att det glider på insidan när man syr och då antingen missar sömmen tyget eller så kommer tyget för nära blixtlåset. Så nåla först dit den nya mot insidan på jackan. Kolla så att den kommer på rätt höjd i nerkanten på jackan, jämför med andra sidan som inte är sprättad ännu. Observera nu att jag bara nålat mot insidan på jackan, inte genom alltihop som det kanske ser ut som på bilden. I överkanten viker man in ändarna av blixtlåset, ovanför själva kedjans slut, in i sömmen så de inte syns. Kolla på den gamla sidan hur det är gjort.





Nu är det dags att sy. Vik undan de tyglager som inte ska vara med i sömmen. Bara blixtlåset och insidestyget ska vara med. Byt till en pressarfot som är ensidig och som är till för just blixtlås, ska finnas med som standard till alla maskiner. Var noga med att spänna tyget lagom mycket så att tyget inte "drar sig" så att andra änden på blixtlåset inte hamnar för högt eller för lågt. Även om tyget inte är elastiskt blir det olika resultat om man sträcker eller ej.





Nu är den ena sömmen klar. Vänd på jackan, det ser då ut så här:



Nåla nu yttertyget mot blixtlåset.



Sy den här sömmen också. Sträck lagom mycket så att tyget inte bubblar sig på slutet. Var noga med att sy ända ut i ändarna och fäst ordentligt (sy några stygn fram och tillbaka på samma ställe). Såhär blir det när det är klart. Nästan som nytt :)



Nu ska andra sidan göras på samma sätt. Kolla mot den just sydda sidan att blixtlåssidorna hamnar på samma höjd. Man kan lämpligen testa att dra upp blixtlåset när man nålat andra sidan och se att det stämmer i höjd innan man syr.

Nu är jobbet klart och resultatet ett plagg som gårt att använda ett bra tag till!

1 kommentar: