torsdag 11 april 2013

Om hår och schampo

Tidigare har jag skrivit om hygienprodukter i allmänhet, kan läsas här. Idag tänkte jag skriva om schampo och andra hårvårdsprodukter. De flesta tvättar håret ofta, med de schampon som finns att köpa i butiken. De innehåller ofta tensider som SLS som är kraftigt uttorkande för både hår och hårbotten och gör att vi sedan behöver använda balsam för att återställa fett- och fuktbalansen.  Hårbottnen stimuleras dessutom att bilda nytt fett när den blir för uttorkad, vilket ger ett fetare hår som man vill tvätta oftare. Hårstråna slits av kemikalierna, och balsamet som vi tror ska reparera håret lägger sig bara som en hinna över hårstrået och döljer skadorna. Lägg därtill alla kemikalier som vi häller ut med tvättvattnet.På sidan No Poo kan man läsa mer om hur det här med håret fungerar och vad som händer när vi tvättar håret och hur man kan tvätta håret med alternativa snälla metoder utran en massa kemikalier. Där finns också en lista med schampon att köpa som inte innehåller SLS, och även snällare hårfärger. Vanliga hårfärger är ju en katastrof för både håret, huden och miljön. På sidan finns också recept på hur man gör bl a stylingprodukter.

Jag har valt att lära mig göra eget schampo, det är inte alls svårt. Ingredienserna köper jag på Crearome, de har också en del recept på sin hemsida. En annan bra sida är Shenet där det finns både recept och en uppslagsbok med olika ingredienser som kan förekomma i hygienprodukter.

Här nedan är ett grundrecept på schampo, med snälla ingredienser. Jag har bara med det som jag tycker verkligen behövs och struntat i resten som jag inte tycker är nödvändigt, t ex guarmjöl mot statisk elektricitet.

150 ml vatten eller te från någon ört t ex brännässla
1,25 ml xantangum (förtjockning)
4 ml olivåterfettning (PEG-fri !!)
60 ml sockertensid
(ev phenoxyglycerin för konservering, kan uteslutas om man förbrukar det skapligt fort)
några droppar eterisk olja för doft

Det här blir ett milt schampo, jag har märkt stor skillnad på håret när jag använder det jämfört med vanliga schampon. Håret blir inte alls lika uttorkat och sprött längre och jag märker också att jag inte behöver tvätta det lika ofta nu. Balsam använder jag inte alls.

Ibland använder jag lite torrschampo, också det hemgjort. Det är jätteenkelt: maizena blandat med lite rismjöl. Det ser ut och fungerar precis som det jag köpte tidigare men är ca 100 gånger billigare. Dessutom innehåller det ingenting konstigt.

2 kommentarer:

  1. Har precis själv upptäckt det fantastiska i att ha ren kokosolja som ersättare till både kroppslotin o ansiktskräm. Dessutom rengör jag ansiktet med honung. Kaffesump är min kroppsskrubb :) Har även hittat till Crearome och ditt schamporecept var precis vad jag sökte för att kunna komma igång med schampotillverkning också. Tack! / Ninna

    SvaraRadera
  2. Hur använder man torrschampo? Med vänlig hälsning Nina

    SvaraRadera