Gore-tex och de flesta liknande material i friluftsjackorna, skaljackorna, regnjackorna som hänger i butikerna innehåller perflourerade ämnen. Det är ämnen som inte verkar brytas ner alls i naturen och halterna bara ökar, i människor, djur och natur. De lagras i kroppen och kan påverka bl a immunsustemet, levern och hormonsystemet.
Naturskyddsföreningens medlemstidning "Sveriges Natur" hade i början på året en artikel om friluftsjackor, där det också finns en tabell över de vanligaste materialen och vad de innehåller. Där finns också exempel på några bättre material. Artikeln kan läsas här.
Nu börjar det dyka upp en del alternativa material som inte innehåller perflourerade ämnen. Fjällräven har ett material som kallas Eco-shell som är gjort i återvunnen och återvinningsbar polyester och som är vattentätt, vindtätt och ventilerande, läs mer om materialet här. Det verkar riktigt genomtänkt.
Bild lånad från Fjällrävens hemsida |
Själv har jag en jacka, minst 5 år gammal vid det här laget, som fungerar bra i alla väder och den innehåller säkert olämpliga ämnen. I nuläget känns det ändå bäst att behålla och slita ut jackan och sedan när den behöver ersättas köpa en jacka utifrån de kunskaper jag har nu. Det är ju dumt ur miljösynpunkt att slänga fungerande kläder som redan finns i omlopp.
Det kan tänkas att man får hoppa över de billigaste jackorna om man ska ha en av ett miljövänligt material men om man tänker på att jackan förmodligen också är av bra kvalitet och att den säkert håller i många år och man dessutom kan ha den i princip året runt så blir ändå priset inte så högt. Det är bättre att satsa på en riktigt bra miljövänlig jacka som duger till det mesta än flera billiga dåliga och miljö-ovänliga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar