lördag 27 april 2013

Återbruk av staket och återbruk i allmänhet

I vintras förstörde snöröjningen en sektion av vårt staket, ett staket av typ Gunnebo fäst på trästolpar. Stolparna bytte vi ganska enkelt men det var betydligt värre att få tag på 5 meter stängsel. Byggvaruhus och järnhandlaer säljer visserligen sådant stängsel men bara på rullar med minst 25 m och sen 100m-rullar för den tråd man ska ha i över- och underkant. Det kändes väldigt onödigt. både dyrt och att vi sen måset förvara en massa stängsel vi inte behöver.

Nästa steg var att läsa Blocketannonser. Tyvärr fanns inget sådant där heller. Jag har förstått att om folk tar ner ett gammalt stängsel så hamnar det så gott som alltid i soporna (i bästa fall i metallåtervinningen på en återvinningsstation) och inte till försäljning på annons. Mycket synd.

Jag bestämde mig slutligen för att prova att sätta in en köpesannons i den lokala dagstidningen. Det gav reultat, dock bara ett enda svar. Men det räckte, igår var vi och monterade ner ca 6 m Gunnebostängsel hos en villaägare som hade tagit bort nästan hela sitt stängsel och slängt, och bara hade ca 6 m kvar att ta ner. Vi fick det gratis mot att vi monterade ner det.


För några år sedan gjorde vi om i badrummet och fick då över två inbyggnadstvättställ. Vi var på väg att lämna dem till återvinningen för de var ganska gamla och inte direkt senaste modet, det hade inte gått att sälja dem, men jag gjorde först ett försök att skänka bort dem. Det blev fullträff då också, en person ringde och var överlycklig. De hade just råkat slå sönder ett av sina tvättställ av äldre modell och såg framför sig att behöva byta ut båda, kanske även bänk och annan inredning. Nu löste det sig ändå, de tog båda våra tvättställ för säkerhets skull.

Vad kan man då lära sig av detta? Jo, att det är en väldigt bra idé att lägga ut saker man inte vill ha kvar till försäljning eller som bortskänkes istället för att direkt dumpa dem på återvinningen. Man kan utnyttja Blocket, lokaltidningen, anslagstavlan i affären, någon bortskänkessajt på nätet t ex "Rensa vinden" eller "Bortskänkes". Det finns flera, googla på bortskänkes. Smart är att skänka bort saker mot nedmontering eller hämtning på plats.

2 kommentarer:

  1. Det är helt rätt! Själv har jag också skänkt bort en del saker, enklare än att köra till tippen och roligare att någon annan får nytta av det. Jag har använt en lokal facebook-grupp, det är också ett tips!

    SvaraRadera
  2. Järnstaket är uppdelade i tre kategorier: smidesjärn räcken, gjutjärn räcken (som funnits så långt tillbaka som det sjuttonde århundradet) och räcken stål (en relativt ny uppfinning). Trots järnstaket har genomgått många förändringar genom århundradena, har de inte blivit mycket influerad av mode, och behålla samma egenskaper idag som de gjorde för hundratals år sedan. De är verkligen tidlösa mode.

    smidesräcke

    SvaraRadera