onsdag 3 april 2013

Svåråtkomliga ekologiska produkter

När jag var och handlade för några veckor sedan på vårt ICA Maxi som just har byggts om, fann jag att ett antal ekologiska produkter som jag brukar köpa flyttats från en bra hyllplats till att stå allra längst upp, längst in på hyllorna. Jag kunde absolut inte nå dem och ingen stege fanns tillgänglig, inte heller någon i personalen. Jag som är en "miljömupp" köpte inte dessa produkter den här gången men en som inte är lika ekologiskt inriktad skulle förmodligen tagit en annan, mer åtkomlig, icke-ekologisk produkt istället.

Till saken hör att flera produkter i ICA:s ekologiska sortiment försvunnit på sista tiden, saker som jag köpte mycket av, t ex ekologiska tacochips med paprikasmak och torkade kikärter. Det tog jag upp med personalen och de sa att det berodde på för dålig försäljning. Mycket synd tyckte jag, de ekologiska kikärter som finns kvar är betydligt dyrare och smaksatta tacochips får jag numera gå till Coop för att köpa (Änglamark).

När jag kom hem från butiken den här dagen kände jag att det var läge att skriva ett mail till dem. Följande text skickade jag:

"Jag uppskattar verkligen ert ekologiska sortiment. Jag handlar så mycket jag kan ekologiskt. Dock har några bra och prisvärda produkter försvunnit, t ex I Love Eco kikärter och tacochips med paprikasmak. När jag frågade fick jag veta att det var p g a för dålig försäljning.

Sedan ni gjorde om i butiken nu i mars har flera ekologiska produkter flyttats från en bra synlig och åtkomlig plats i hyllorna till att stå längst in, längst upp där man varken ser det eller kan nå det utan stege även om man som jag är av normallängd. Exempel från idag är I Love Eco basmatiris, I Love Eco jasminris, I Love Eco havregryn och ekologiskt strösocker.

Varför har ni gjort så här? Man har ofta bråttom när man handlar och har inte tid att hitta någon som har tid att hjälpa till att få ner varorna och istället köper man något icke ekologiskt. Då minskar försäljningen av det ekologiska ännu mer och till slut tas varan bort ur sortimentet. Är det verkligen det ni vill uppnå?"

Idag fick jag ett svar:

"Hej och stort TACK för din synpunkt!

Det är absolut inte meningen att ta bort varorna ur sortimentet, utan vi har ändrat på vissa produkter
där behovet av större yta, för andra varor funnits. Om man tittar på pastasortimentet tex, så har vi placerat det ekologiska på bästa tänkbara sätt, jusst för att behovet är större där. LikasÍ bland barnmaten.

Jag personligen är mest också intresserad av att köpa ekologiska produkter så därf ör glädjer jag mig lite extra över ditt mejl.

Jag lovar att se över hyllan med ris om vi kan göra en förändring framöver.

Ha en skön dag."
 
Det känns som om de tog mina synpunkter på allvar, bra! Kanske flyttar riset ner till nästa gång jag handlar. Bra i så fall. Det här visar att det är viktigt att vi konsumenter talar om vad vi tycker och vill. Många gånger lyssnar de faktiskt på oss.
 

5 kommentarer:

 1. Åh bra av dig! Jag tänker ofta att jag ska utrycka mina synpunkter om sortiment, men det blir som inte av. Jag ska bättra mig! Hoppas de flyttar ned riset! :) /AnnaCarin

  SvaraRadera
 2. Det är alltid lika kul att läsa om såna här saker! Det är lätt att missa hur enkelt vi "vanliga" människor faktiskt kan påverka.
  Det är verkligen toppen att detta lyfts!

  SvaraRadera
 3. Vad kul att jag hittade till din blogg:)
  Vad bra att du framförde synpunkter. Ju fler vi är desto bättre:)
  Jag har också gjort det ett par gånger, och ibland fått bra respons och ibland ingen respons alls. Men jag fortsätter att kontakta vår lokala butik och hoppas att de ska då in mer ekologiskt.
  Ha det fint!
  Hälsningar Anna på hejeko.blogg.se/

  SvaraRadera
 4. Järnstaket är uppdelade i tre kategorier: smidesjärn räcken, gjutjärn räcken (som funnits så långt tillbaka som det sjuttonde århundradet) och räcken stål (en relativt ny uppfinning). Trots järnstaket har genomgått många förändringar genom århundradena, har de inte blivit mycket influerad av mode, och behålla samma egenskaper idag som de gjorde för hundratals år sedan. De är verkligen tidlösa mode. Fasadrenovering

  SvaraRadera
 5. I learned about cleaning and replacing the filter the hard way after my air conditioner failed on me 3 weeks ago. I was devastated, once I got myself together, I called a air conditioning service that informed me about this useful tip. He indicated that a regular cleaning will improve the functionality of my air conditioner. They were a big help! Lister för kök

  SvaraRadera