lördag 6 april 2013

Solceller på taket

I slutet av augusti förra året gjorde vi slag i saken och investerade i solceller på taket till vårt hus. Vi installerade hela taket fullt, det blev 9 kW. Vi hade turen att taket ligger rakt åt söder och dessutom har en perfekt vinkel för solceller.Solceller ger el, till skillnad mot solpaneler/solvärmare som värmer vatten. Man har solceller på taket som är kopplade med elkablar till en omformare (inverter) som sitter inne i huset. Den omvandlar likströmmen som skapats till 230 V växelström som kan användas i huset eller, om huset förbrukar mindre än vad som genereras, skickas ut på elnätet. På omformaren finns en display där man kan se hur mycket el som genereras just nu, hur mycket som genererats under dagen och hur mycket som genererats totalt. Den har också kontakt med internet och vi kan gå in på en sida där man kan se statistik (tabeller, kurvor och staplar) över förbrukningen, det är riktigt  kul att kunna följa. Här är ett exempel på en solig dag:Det finns bidrag att söka för installation av solceller. Från och med i år är bidragsnivån 35% av kostnaden, se mer information här. Procentsatsen har sjunkit lite varje år men samtidigt har priserna för solceller sjunkit i ungefär samma takt.

Under mars förbrukade vårt hushåll 1700 kWh, ganska normalt för en månad då vi fortfarande behöver värma huset en del. Av de 1700 var 1200 kWh egenproducerad solel, resterande 500 kWh köpte vi av vår vanliga elleverantör. Hittills i april har vi genererat mer än vi förbrukat. Under höst och vinter har vi inte fått så mycket, ca 2000 kWh totalt, både beroende på få soltimmar och att det har varit snö på solcellerna de dagar det har varit sol.  Det ska bli spännande att se hur mycket vi får under sommaren. Vi räknar med att minska våra utgifter för el med ungefär 10 000 kr per år, då har investeringen betalat sig på ca 10 år. Det är helt ok! Efter det är det en ren vinst. Sakerna bör ju hålla länge, det är inga pumpar, annat mekaniskt som kan krångla eller vatten som kan läcka.

Firman som vi köpte solcellerna av heter PPAM, hemsida här. En fantastiskt bra firma som jag verkligen kan rekommendera. De är mycket kunniga på det de säljer, de var snabba på att leverera och installera när vi väl bestämt oss och de ställer upp direkt när något strular. Nu i påskhelgen genererades det så mycket ström att en av huvudsäkringarna gick två gånger med någon dags mellanrum. Vi ringde, de svarade direkt, och de kom redan efter ett par dagar och bytte till en ny rejälare omformare, denna gången en lyxigare variant som är för 3-fas så att strömmen inte bara belastar en av faserna. Detta helt utan kostnad! Bra jobbat!

Det är enkelt att skaffa solceller. Det viktigaste är att man har bra söderläge och att så lite som möjligt finns som kan skugga taket. Det är en enkel installtion. Det man behöver tänka på är att omformaren är ganska stor, vår är ca 60x60x25 cm, den ska få plats någonstans skapligt nära elcentralen.

1 kommentar:

  1. Intressant, Helen! Vi håller också på och diskuterar med samma firma. Kul att höra att de jobbar bra.

    SvaraRadera