tisdag 12 mars 2013

Alternativa banker



Det var ganska nyligen som jag började ifrågasätta storbankerna och det var egentligen två olika skäl till mitt ifrågasättande. Det första var att jag började ifrågasätta hela vårt ekonomiska system som är uppbyggt på ränta och tillväxt, det är ganska lätt att förstå att oändlig tillväxt på ett ändligt jordklot inte fungerar i längden. Lite av det här fick jag insikt om genom två studiecirklar om alternativ ekonomi som omställningsgruppen på min ort höll. Det andra skälet var att jag faktiskt vill veta vad mina pengar används till. Storbankerna kan använda privatpersoners sparpengar till att ge lån till precis vilka verksamheter som helst, t ex vapen, tobak och olika former av mijöförstörande verksamhet. Det ville jag inte att mina pengar skulle användas till.

I Sverige finns, som jag känner till, två alternativa banker: JAK och Ekobanken. Än så länge är ingen av dem tillräcklig som enda bank, t ex kan man inte ha ett betalkort knutet till kontot. Vi har gjort så att vi har lönekonto (med minsta möjliga summa på) på en vanlig bank men buffertsparande och sparande till barnen i Ekobanken och JAK. Det går ganska lätt att flytta pengar mellan bankerna så det fungerar bra för oss.

JAK är en medlemsägd räntefri bank, dvs man får ingen ränta på sparande utan istället sparpoäng som gör det möjligt att låna pengar räntefritt utifrån hur mycket sparpoäng man har sparat ihop. Om man inte har tillräckligt med sparpoäng innan lånet tas får man spara ihop sparpoäng genom eftersparande medan lånet löper. Man betalar också en låneavgift för att täcka administrativa kostnader. Fördelen med JAK är att idén med räntefri ekonomi är sund. Nackdelen är att det kan bli ganska dyrt om man tar ett stort lån, t ex huslån, månadsinbetalningarna blir väldigt stora om man inte har så mycket sparpoäng innan. Det passar nog bäst för lite mindre lån. Vi har ett mindre sparande till barnen där så det ska finnas en del sparpoäng när det är dags för bostadsköp och sådant i framtiden.

Ekobanken är mer lik en vanlig bank, räntan är dock något lägre än i storbankerna. Det är också en medlemsägd bank och man kan köpa andelar i banken. All utlåning är transparent, dvs de talar om vilka de ger lån till. När man öppnar ett konto väljer man ett eller alla områden som man vill att pengarna ska användas till: ekologi, kultur, barn och ungdom, hälsa och vård, rättvis handel. De flesta som får lån är små företag/föreningar med en alternativ inriktning t ex alternativa förskolor, ekobutiker, miljövänlig energiproduktion. Det är precis som jag vill ha det, jag vet att mina sparpengar är med och skapar ett hållbart samhälle. Jag vill också gynna små företag och verksamheter hellre än storföretagen. Vi har vår buffert på Ekobanken, allt utom det som måste stå på lönekontot. Vi flyttar lite fram och tillbaka och det fungerar bra.




1 kommentar:

  1. Åh vad spännande! Jag hade ingen aning, gillar verkligen när det dyker upp inlägg här :) Ska kolla över det här med banker och ekonomi. Jag har Swedbank mest av gammal vana, för att mina föräldrar hade en personlig person i en liten by när vi var små. Så har jag inga stora lån heller så det finns inte så mkt anledninga tt kolla runt ekonomiskt just nu.
    /AnnaCarin

    SvaraRadera