söndag 10 mars 2013

Om tvätt

Idag handlar det om tvätt. Jag har tänkt skriva om det  och så läste jag ett inlägg på 365 eko om just detta, inlägget kan läsas här. En del av det jag tänkte skriva finns redan där så jag tänkte mer fylla ut med lite erfarenheter och tankar från mitt eget tvättande. Ett annat intressant tvättinlägg finns här.Klart är ju att vi tvättar alldeles för mycket och att naturen inte mår bra av de tvättmedelsrester som släpps ut. Kläderna slits också hårt av allt tvättande. Därför är det lämpligt att tänka efter hur ens tvättvanor ser ut och kanske ändra på en och annan vana till det bättre.

I vår familj gäller följande:
 • Bara sådant som är smutsigt tvättas, dvs har fläckar eller dålig lukt.
 • Kläder som använts men inte uppfyller kraven för tvätt vädras utomhus. Jag har krokar i taket på uteplatsen så kan galgar med kläder hängas ut även vid dåligt väder.
 • Allt utom underkläder, haddukar och lakan tvättas i 40 grader.
 • Inte köra för långa och tuffa tvättprogram på tvätt som inte är hårt smutsad. De flesta maskiner har olika kortprogram som för det mesta är fullt tillräckliga. Likaså förtvätt är onödigt utom för rejält smutsig tvätt. Onödigt tvättande sliter på kläderna.
 • Aldrig sköljmedel, i mina ögon en onödig produkt.
 • Allt hängtorkas utan extra värme, inne eller ute beroende på säsong
Vi köpte ny tvättmaskin förra vintern när den gamla gick sönder. Viktigt var en bra energiklassning, men också att maskinen kunde anpassa vattenåtgången efter tvättmängden. Av miljöskäl har vi inte så mycket kläder, vill hinna slita ut kläderna innan de är hopplöst omoderna, och då måste man ju tvätta lite oftare, innan maskinen kan fyllas helt. Hur som helst så har jag tittat på vattenmängden när jag kör bara lite tvätt och den är klart godkänd.

Då och då drabbas vi av att handdukar får en lukt av mögel, likaså träningskläder kan lukta svett och ofräscht även efter tvätt. Något som hjälper bra då är att blötlägga i vatten och ättika några dagar, sedan tvätta som vanligt i maskin. Jag tar uppskattningsvis någon dl ättika till ca 4 l vatten.

Vi har använt diverse miljömärkta tvättmedel men har nu fastnat för Ocean. Det är miljömärkt och svensktillverkat, dessutom verkar företaget ha en bra inställning till miljöarbete, se följande text hämtad från deras hemsida:
Miljöpolicy
 • Produktsortimentet skall verka för optimal effekt med minimal miljöpåverkan i produktens hela livscykel.
 • En miljöinriktad produktutveckling skall ständigt vara i fokus.
 • Miljöutvecklingen skall ligga före myndigheternas krav
Framtidsvision
 • Att utveckla nya miljöanpassade produkter.
 • Att genom unika miljökoncept alltid ligga steget före i konkurrensen med multinationella företag.
Tvättmedlet är lätt parfymerat  och det passar oss perfekt, de flesta med parfym brukar annars lukta förfärligt mycket för mycket. Jag har märkt att lite parfym i tvättmedlet han vara en fördel just på handdukar och träningskläder, annars går oparfymerat precis lika bra.

Man kan också fundera på när det är viktigt att ha helt rena kläder och när det faktsikt inte har så stor betydelse. Om man t ex har en söndag i grönsakslandet framför sig måste man ju inte ta på sig rena kläder den dagen. Jag brukar också alltid byta om när jag kommer hem från jobbet eller stan, då räcker jobbkläderna fler dagar. Hemma går jag oftast i slitna jeans eller mjukisbrallor och någon säckig tröja eller reklam t-shirt, och de behöver absolut inte vara perfekt rena varje dag.

4 kommentarer:

 1. Åh kul att läsa dina tankar om tvätt och tvättning! Och tack för tips om tvättmedlet! :) Hur länge har du slopat sköljmedel? Mina kläder blir väldigt statiska utan, men jag har hört att det ska gå över...?
  /AnnaCarin :)

  SvaraRadera
 2. Det är nog ca 15 år sen eller mer sen jag skippade sköljmedlet, det är ingen i familjen som märkt problem med statisk elektricitet faktiskt. Det som det märks skillnad på är frottehanddukar, de kan vara ganska hårda efter tvätt, men det när något jag kan leva med :)

  SvaraRadera
 3. Intressanta tankar och tips! Det hårda i handdukarna och bomullskläder är ju själva essensen i nytvättat, tycker jag. Syntetkläder kan väl bli elektrostatiska, aldrig bomull. Men vilken parfymstank man omvärvs av när man går förbi ventilen till en kommunal tvättstuga! Förstår inte att folk kan leva med det där oset i näsan. Lakan luktar ofta skunk sen vår 60-talsmaskin gick sönder för ca 15 år sen. De nya maskinerna är för snåla med vatten för att tvätta rent, tror jag, särskilt om man stoppar maskinen full. Jag har börjat lämna lite luft när jag packar nu och då blir det lite bättre.
  Eva

  SvaraRadera
 4. Jo,det märks att det ibland är för snålt med vatten. Mörk tvätt blir ibland dåligt sköljd tycker jag, då gör jag som du och inte fyller helt, då går det bättre. Alternativt lägger till en extra sköljomgång.

  SvaraRadera