lördag 23 mars 2013

Earth hour och elförbrukning


Ikväll är det Earth hour, se inlägg från Naturskyddsföreningen här och ett inlägg från 365eko här. Hemma hos oss ska vi släcka lamporna och sätta oss i soffan framför kakelugnen, tända några ljus och läsa en bok. Det brukar kännas mysigt, man varvar ner på något sätt. Det kändes på liknande sätt när vi var utan ström i tre dygn under stormen Gudrun, jag minns att vi satt på golvet framför kakelugnen och spelade spel med något av barnen, i det ljus som den gav. Mitt i stressen att vara utan el och vatten så var det ändå ett lugn över det hela.

Grejen med Earth hour är att vi behöver alla tänka till över vårt slöseri med el. Det finns mycket man kan ändra på, små saker men tillsammans och om många gör det så gör det skillnad.

Saker vi har gjort och gör för att spara el:
  • Vi har det ganska kallt inomhus. Vi försöker sikta på ca 18 grader men i ett hus med flera olika värmekällor blir det ganska ojämnt, över 20 i rummet med kakelugn när vi eldar, 16-17 i sovrummet. Nu med varma dagar och kalla nätter kan det vara 16-17 grader på morgonen i stora delar av huset. Men det är ok, man kan ha en tjockare tröja och solen värmer på dagen. Vi har också alltid tofflor på oss, då känner man inte kalla golv. Rum som vi inte använder för tillfället värmer vi inte alls.
  • Duschar snabbt och låter inte vattnet rinna medan vi tvålar och schamponerar in oss. Vi står inte i duschen längre än vad som behövs för att få bort tvålen. Det kan bero också på att man vill göra pinan så kort som möjligt när rumstemperaturen inte är så hög ens i badrummet.
  • Tänker på att snåla med varmvattnet i allmänhet. Man måste inte vrålspola massor av vatten för att tvätta händerna eller diska en kastrull.
  • Fyller disk- och tvättmaskin inna vi kör dem och väljer låga temepraturer. Undantag för tvättmaskinen ibland när kläder tar slut. Den maskinen är dock bra på att dosera vatten efter tvättmängd. Tvätt skrev jag mer om för ett tag sen, kan läsas här.
  • Vi har grenkontakter med strömbrytare vid TV:n och datorn. Då kan vi enkelt knäppa av alltihop när vi går därifrån. De är alltid av om vi inte använder maskinerna.
  • Släcker onödiga lampor.
  • Köper numera bara LED-gödlampor, har en del lågenergilampor kvar som vi använder upp också.  LED finns också numera för ersättning av en del halogenmodeller, t ex på Clas Ohlson.
  • Tar alltid ur mobilladdare ur kontakten när de inte används. Visserligen drar de inte lika mycket ström som det ibland påstås (min man har mätt) men det är ändå onödigt.
  • Använder inte köksfläkten speciellt ofta, bara när vi steker riktigt osande mat. Fläkten drar ut mycket av värmen på vintern och det är lätt att slå på den av gammal vana även om det inte behövs egentligen.
Ett tips är att köpa (eller låna) en enenergimätare, finns t ex på Clas Ohlson. Det finns modeller som inte kostar mer än ett par hundalappar. En sådan sätter man mellan apparaten man vill mäta och vägguttaget. Man kan alltså gå igenom och mäta både standbyförbrukningen på sin TV, dator, mobilladare, frys, kyl mm och även vad de förbrukar under använding. Ett sätt att hitta energislukarna i hemmet med andra ord.

Om man har hus är det också intressant att se om man kan byta värmekälla. Vi har direktverkande el i vårt hus, inte så elbesparande uppvärmning. Det vi har gjort sen vi flyttade in för ca 20 år sedan är att sätta in en kakelugn (Cronspisen) och en luft-luftvärmepump. De gör att vi inte behöver ha elradiatorer i så många rum längre. De behövs nu bara i rum i ändarna på huset och bara de kallaste vinterveckorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar