måndag 25 mars 2013

Miljövänlig skovård

I många år använde jag vanlig läderimpregnering hemma till våra skor, sådan man kan köpa överallt och som är gjord på mineraloljor och något lösningsmedel. De är inte särskilt miljövänliga och luktar dessutom så starkt av lösningsmedlet att de är obehagliga att använda inomhus. Anledningen till att jag köpte dem var att jag inte såg något bättre alternativ.

Sedan kom det sig att jag googlade på miljövänliga alternativ och hittade detta förträffliga medel:


Man kan läsa om det och köpa det här. Det finns även andra nätbutiker som säljer det.

Nu var det så att jag tyckte det var för dyrt så jag bestämde mig för att göra något eget liknande. Det på bilden är gjort av kokosfett, bivax och lanolinolja (som är gjort på ullfett). Eftersom lanolinolja visade sig vara dyrt och svårt att hitta på nätet (jag hittade bara ullfett på Crearome i liten förpackning) så gjorde jag en variant på bara kokosfett och bivax. Jag gör det genom att helt enkelt lägga fetterna i en skål och värma i vattenbad tills allt har smält, blanda och hälla upp i en glasburk. Inte svårt alls. Den fungerar bra tycker jag, man får bara värma den lite före användning för i rumstemperatur blir den ganska hård.

På Skogshuldrans blogg hittade jag en annan variant baserad på bivax och några olika oljor, kan läsas här. Fördelen med att ha i olja är att det blir mjukare så nästa gång ska jag pröva att blanda i lite oliv- eller rapsolja. Blir det för hårt går det alltid att smälta om och ta mer olja.

Bivaxet köpte jag på Biredskapsfabriken, de har bra pris.

Det är synd att miljövänliga produkter av den här typen sällan finns i de vanliga butikerna. Man handlar ofta i sin vanliga butik, t ex Ica Maxi, och har inte de något bra alternativ i hyllan tar man det minst dåliga av de dåliga alternativen. Det finns ofta bra alternativ men man får leta på nätet och vara aktiv och det kanske inte alla tänker på eller har tid med. Det tar tid att vara en medveten konsument.

2 kommentarer:

  1. Detta är ett väldigt bra tips! Jag har hittat en organisk impregnering i spray som jag beställde på inkclub. Skriver om bl.a skovård på min blogg, just för att få skor att hålla längre för att inte behöva köpa nya. Har också eko-miljöprofil så det vore kul om du kikade in.

    SvaraRadera
  2. vilka proportioner använder du ?
    MVH charlie

    SvaraRadera