fredag 8 mars 2013

Städning

I helgen är det dags för storstäding, eller varannanveckasstädning som det egentligen är, hemma hos oss. Då är det dammtorkning, dammsugning, våttorkning som gäller. Men vi har tagit bort mycket av rengöringsmedlen ur städskåpet, det finns bättre sätt. Mikrofiberdukar och moppar med mikrofiber t ex. Städfirman på jobbet har tagit del av en undersökning som visade att mikrofiberdukar tar bort smuts och bakterier helt utan rengöringsmedel och de har nu gått over till att städa mer utan några medel även på arbetsplatser. Så mikrofiberdukar gör alltså rent från bakterier, och de är också bra på att få med sig fett.

Till våttorkning använder jag en mikrofibermopp. Jag blöter den lite, gärna med en sprayflaska. Är golvet mycket smutsigt, t ex vid spisen eller precis vid ytterdörren, tar jag lite såpa eller miljövänligt diskmedel också, men på de flesta ytor funkar det med bara lite vatten. Mellan dammsugningarna använder jag moppen torr för att få bort de värsta i kök och hall. Jag har ett antal mikrofiber"dukar" till den så att jag kan slänga dem i tvätten när jag använt dem.

 
Jag har också köpt en hög mikrofiberdukar i olika färger. En färg till toalettstolar, en till köket, en till andra ytor typ handfat och kakel i badrummet. I köket funkar det bra med bara lite vatten på den för att få rent runt handtagen på luckor, kylskåpsdörr och mikro t ex. När jag torkar runt spisen tar jag lite såpa också, det löser fettet jättebra, minst lika bra som starka rengöringsmedel.  Ugnen blir också enkelt ren med såpa. Blanda såpa och vatten i en sprayflaska och spraya alla ytor inuti ugnen. Värm ugnen, 100-150 grader räcker, och låt stå en stund, kanske ungefär en kvart. När ugnen svalnat, torka rent med vatten och trasa.
 
 


 
I toalettstolen använder jag fortfarande Tomik WC-pulver (märkt med Bra Miljöval) men jag har även använt citronsyra ibland. Ättika eller bakpulver ska också fungera men det har jag inte prövat. Det skulle vara helt ok för mig att gå över helt till citronsyra men då måste jag hitta något ställe där man kan köpa det i storförpackning, att köpa det från kryddhyllan i matbutiken blir alldeles för dyrt.

Till speglar och fönster har jag köpt en speciell mikrofiberduk som är gjord just för det. Dock tycker jag fortfarande att fönsterputs (miljömärkt sådant förstås) har behövts när jag putsat fönster men jag ska se nu till våren om jag kan klara mig utan det. På utsidan brukar jag ta ljummet vatten och lite diskmedel eller såpa men på insidan är det ju inte lika smutsigt och man kan inte blaska på samma sätt. Det blir en rapport från vårens fönsterputsning på bloggen framöver. Duschhörnans glasdörrar och speglar funkar i alla fall utmärkt att få rena helt utan medel.

Vår städning är alltså skapligt miljövänlig men två saker ska jag alltså förbättra: sluta med Tomik WC-pulver och fönsterputs.

4 kommentarer:

 1. Intressant blogg, jag börjar följa dig nu.:) Bra att du städar miljövänligt, det gör jag också. Jag har en sprayflaska med vatten blandat med såpa som jag använder till lite allt möjligt, bland annat till toalettstolen, funkar jättebra. Ättika och bakpulver funkar fint till spisen. Blev nyfiken på microfibertrasorna, använder du dem som disktrasor också? Är sugen på att skaffa sådana. :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du hittat bloggen! Såpa i toalettstolen har jag inte testat, ska prova det nästa gång. Som disktrasor har jag lintrasor från Växbo Lin, de är bra, håller sig fräscha ganska länge och torkar fort. Ganska dyra i inköp men lär hålla många år så det är nog en vinst totalt sett ändå.

  SvaraRadera
 3. Smart med färgschemat på mikrofiberdukarna! Det ska jag nog anamma!

  SvaraRadera
 4. Jag köpte en riktigt stor burk med citronsyra billigt på ÖverskottsBolaget för 2 år sen. Kör tvättmaskinen med det (90grader) emellanåt för att rensa maskinen. Städar badkaret med det ibland också och ändå är halva burken fortf kvar så kolla upp ÖB.

  SvaraRadera