torsdag 28 mars 2013

Lamm till påsk - välj rätt

Det är vanligt att äta lamm till påsk. För miljöns och djurens skull är det bästa att välja svensk fryst lamm som slaktades i höstas. De lammen har fått gå ute under sommaren medan lamm som slaktas på våren aldrig har fått vara utomhus. Får i sig är bra för miljön, de håller hagarna öppna genom sitt betande och det behövs för den biologiska mångfalden.

Bara ca en tredjedel av det lammkött som äts i Sverige är svenskt, resten importeras, främst från Nya Zeeland och Irland. Där har de inte alls samma lagar om djurskydd som vi har. T ex är följande förbjudet i Sverige men inte i andra länder:
  • Kastrering utan bedövning. I Nya Zeeland kastreras baggar genom att en gummisnodd sätts runt pungen så att blodtillförseln stryps och pungen ruttnar.
  • Slakt utan bedövning.
  • Svanskupering. Görs för att förebygag parasitangrepp.
  • Mulesing: hud klipps bort kring analöppningen. Görs för att förebygga flugangrepp.
I Sverige krävs också att fåren får daglig tillsyn och att lamningen övervakas så att djuren inte ska behöva lida i onödan om förlossningen blir svår. Kastrering sker bara i undantagsfall ochi så fall används bedövning.

Så gör ett klokt val i påsk och köp svenskt fryst lamm, även om det kostar lite mer.



1 kommentar:

  1. Så mycket man inte känner till som konsument! Tackar för en mycket upplysande och inspirerande blogg!

    SvaraRadera