tisdag 26 november 2013

Inför advent - om val av ljus



Nu närmar sig förste advent och det är dags att ta fram ljus. Mysigt i mörkret, det tycker vi nog alla. Som med så mycket annat vi köper så kan vi göra ett bättre miljöval även när det gäller ljusen.

Ungefär18 000 ton ljus används i Sverige varje år. Tyvärr är många av dem, framför allt de billiga, tillverkade av paraffin som är en petroleumprodukt, tillverkat på fossila råvaror. Ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin avges vid förbränning enligt Svanens hemsida. För Sveriges del räknar de ut att ett års ljuseldande ger upphov till lika mycket CO2-utsläpp som 15 000 bensinbilar orsakar under samma tid(artikeln kan läsas här).

Stearin däremot tillverkas av vegetabiliskt och animaliskt fett. Det är en förnybar råvara och har en minimal belastning på miljön. Det är dessutom biologiskt nedbrytbart. Eftersom stearin kan vara gjort bland annat av palmolja bör man dock tänka på att köpa miljömärkta stearinljus.

Det finns även värmeljus gjorda på stearin istället för paraffin. När det gäller värmeljus ska man också tänka på att kasta behållaren i metallåtervinningen när ljuset brunnit ut. Följande är hämtat från Naturskyddsföreningen:

"Vi använder 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om de förbrukade värmeljuskopparna av aluminium lämnas till återvinning kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Värmeljuskoppar ska sopsorteras som metallförpackningar på återvinningsstationen."

Ett annat bra alternativ är ljus gjorda på bivax. Redan under medeltiden gjorde man ljus av bivax, de användes ofta i kyrkorna. Det blev populärt att ha bin som husdjur under den tiden, mycket för att man ville ha vaxet till ljus. Bivaxljus ger en svag behaglig doft och de brinner längre än stearinljus. Bivaxljus är också något som den pysslige kan tillverka själv.

 
 
 

2 kommentarer:

  1. Glöm inte peta loss veken från värmeljusen bara! :) Annars förångas aluminiumet istället för att återvinnas, när koppen hänger med stålet som fångas upp med magnet i metallåtervinningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har du helt rätt i! Det missade jag.

      Radera