fredag 15 november 2013

Att fylla bläckpatroner i skrivaren - del 2

I juni skrev jag om att fylla på bläck i skrivarpatronerna själv i stället för att köpa nya patroner eller i värsta fall en ny skrivare för att det är billigare än nya färgpatroner (se inlägget här). Nu kommer en liten fortsättning på det temat. Mannen har hittat nya bra butiker och undersökt bra och dåligt bläck så här kommer en liten sammanställning.

När jag skrev inlägget var jag lite osäker på att butiken vi tidigare handlat i (Digiview) fanns kvar. Nu vet vi att den inte gör det. Mannen lagt ner en del tid på att hitta andra butiker och har kommit fram till att det kan vara svårt att köpa bläck, man fattar helt enkelt inte vad man ska köpa och har svårt att hitta de ställen som säljer kvalitetsbläck. Nu har han i alla fall hittat några alternativ:
 • McBlack. Bra bläck till vettigt pris. Bra hemsida med information om bl a påfyllning.
   
 • OctoInk. Bra bläck till vettigt pris. Har även storpack, bra eftersom 50 ml är ofta för lite, speciellt för (pigment)svart som används för text.
   
 • Refillbutiken. Om man absolut vill köpa över disk (och bor i de städer där de finns) kan detta vara ett alternativ. Dock kan de inte svara på vilket fabrikat bläcket har. Åtminstone påstår de att bläcket är anpassat för olika skrivare. Bläcket är ganska dyrt.
Här kommer lite bläckfakta som kan vara bra att veta när man ska handla:

Det finns olika sorters bläck:
 • Pigmentbaserat bläck: är (ganska) vatten- och ljuståligt
 • "dye"-baserat bläck:  är inte vatten- och ljusbeständigt på vanligt papper. Dock beständigt på fotopapper.
Om en skrivare har två patroner för samma färg, oftast svart, har den båda sorternas bläck. Så fort det finns färg på sidan som ska skrivas ut använder den "dye"-bläck. För rent svarta utskrifter används pigmentbläck. Många butiker erbjuder samma bläck (dye) till båda patronerna med vilket är dumt.

3 kommentarer:

 1. Epson har modeller med en sk InkTank utanpå skrivaren. Utskrifterna kostar bara en bråkdel jämfört med vanliga bläckstråle. Kvalitén lär vara superb. Tyvärr säljs de tydligen bara i Asien och en del afrikanska länder.
  Se länk
  http://www.epson.co.th/epson_thailand/en/ink_tank_system_printers/product.page?product_name=Epson_L800

  SvaraRadera
 2. Sökte efter bläckpatroner och hamnade på din sida. Jättebra tips med att fylla på själv och var jag kan handla. Provar det den här gången!

  SvaraRadera