torsdag 21 november 2013

Att laga saker

I vårt samhälle blir det mer och mer slit och släng. Hur många kan eller vill laga något som går sönder längre? Försöker man lämna in något på lagning är det så vansinnigt dyrt, dyrare än att köpa en ny. Och om man ska få något lagat så behöver oftast en mycket större del av produkten bytas ut även att en väldigt liten del har gått sönder. Som exempel kan tas tvättmaskiner. Det kan vara en liten komponent som kostar 3 kr att köpa som är sönder men de byter ett helt kretskort som kostar mig som konsument kanske tusenlappen eller mer. Tänk också hur mycket sopor det blir i onödan, så mycket slängs som skulle kunnat lagas. Och så mycket nytt material som går åt för att tillverka alla dessa prylar som egentligen inte skulle behövas. Vi skulle behöva färre som jobbar med att tillverka nya prylar och istället fler reparatörer med olika inriktningar.

I helgen lossnade en av knapparna på mikrovågsugnen och föll in bakom panelen. Det kan få tjäna som exempel och inspiration om hur man tar sig an en pryl som gått sönder.


Första steget är att lista ut hur man tar sig in i fronten. Det går att bända upp en bit utan att behöva lista ut hur den egentligen är fäst. Som verktyg för att fånga upp knappen och sätta den på plats används en pincett. Ficklampa kan vara bra också, för att se vad man håller på med.


 
Lite pilligt att få dit knappen på rätt ställe men med lite tålamod så går det.


 
Färdigt! Det funkade.



Ett helt annat exempel är vår vedkorg som började dela på sig. Nu går den att använda igen efter lagning med ett kraftigt snöre. När den står på golvet tänker man knappt på att den är lagad.


Det är ju inte så att någon är född med kunskaper att laga saker, det är något man lär sig genom att öva. Det viktiga är att våga försöka. I synnerhet om det är en sak som ändå inte fungerar och alternativet är att kassera den, då förlorar man absolut inget på att plocka isär den. Alltid lär man sig något som man kan ha nytta av nästa gång en liknande pryl går sönder. Ett tips är också att köpa begagnade delar på Tradera eller Blocket, det kan finnas någon som säljer en mer eller mindre defekt likadan pryl som man kan ha att plocka delar från. Så har vi gjort med vår köksmaskin (Bosch), sådana finns att köpa begagnade i olika bra skick. Tvärtom är också smart, att lägga upp en säljes/skänkesannons på defekta saker man vill bli av med. Vi har blivit av med mobiltelefoner och en motorsåg på det viset.

Det kan vara bra att vänja sig att alltid fundera på om en pryl går att laga innan man kasserar den. Ett alternativ är att laga själv eller att ta hjälp av vänner och bekanta, ett annat att lämna in den för reparation hos ett "proffs". Det kan bli väldigt dyrt dock, men är riktigt klokt ur miljösynpunkt om prylen i grunden är bra.

2 kommentarer:

  1. Jo man är nog alldeles för snabb att slänga något som nog hade kunnat lagas med lite tålamod.
    Bra jobbat att du fixade den lilla knappen, hoppas den sitter på plats nu framöver.

    SvaraRadera
  2. Va bra att du fixade den. Vi slänger alltför mycket användbart, och det brukar inte alls ta lång tid att repearera det!

    SvaraRadera