måndag 7 oktober 2013

Sticka och virka ekologisktJag har alltid tyckt om att sy, sticka och virka. På senare tid har det blivit mest lappa och laga, inte så mycket nytt. Mycket för att behovet av nya plagg och annat inte är speciellt stort och då känns det inte så meningsfullt och framförallt inte miljövänligt, så intresset har fått stå tillbaka för annat. Nu har jag kommit på att jag behöver en sjal eller halsduk, lite lagom tunn, och det vore ett perfekt tillfälle att få sticka eller virka något som jag faktiskt behöver.

Gratis mönster finns gott om på nätet, jag hittade ett på Drops (Garnstudio) . De har massor av olika mönster helt gratis. De säljer också garn men tyvärr inget ekologiskt.

För mig var det själklart att använda ekologiskt garn. För att tvätta och färga garn vid tillverkningen går det åt gifter som många gånger hamnar rakt ut i naturen. Tittar man på bomullsgarn är även processen att producera bomull både gift- och vattenkrävande. När det gäller ull är den icke-ekologiska ofta behandlad med insektsgifter. Därför drar jag mitt står till stacken och köper ekologiskt.

Marks&Kattens har flera sorters ekologiskt garn, både bomull och ullgarn. Det brukar säljas i de flesta garnbutiker. Se deras hemsida här, klicka på de garn som heter M&K Eco så finns bra beskrivning. Det finns även annat ekologiskt garn att hitta, jag har letat runt en del nu och här är några trevliga webbutiker jag hittat som säljer ekologiska garner:
 • Garnasinne
  En butik med enbart ekologiska garner. Här handlade jag mitt garn! Kul att de bara säljer ekologiskt.
 • TexTera 
  Har ett antal olika sorters ekologiskt och/eller rättvisemärkt garn. Bland annat garn av bambu, silke och mjölkfiber.
 • Vartofta garn
  Har två sorters ekologiskt garn, alpacka och ullgarn.
På Stickamera finns en lista över garnbutiker och webbutiker där man kan se vilka som har ekologiskt, kravmärkt och rättvisemärkt garn. Länk här.

Så mitt tips är att välja ett ekologiskt garn till nästa stickning eller virkning!

3 kommentarer:

 1. Åh vad jag önskade att du bloggade wordpress istället så jag fick upp dina inlägg i min feed, nu glömmer jag av att kolla och du skriver alltid om så bra, och noggrant uppkollade ämnen. :) Jag kan själv inte sticka men min mamma kan, får köpa lite garn och be henne göra årets raggisar i ekogarn istället. :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du tycker så ! Men konstigt att du inte får upp mina inlägg. Prenumererar du på andra bloggar direkt på wordpress på något sätt? Jag använder Feedly (cloud.feedly.com) och där kan jag prenumerera på inlägg från alla möjliga olika bloggar, bl a på både wordpress och blogger, det har aldrig varit några problem. Innan använde jag google reader, det funkade också bra men den försvann.

  SvaraRadera
 3. Jag har bloglovin med, funkar på sama sätt som feedly, men orkar sällan klicka mig in... ja wordpress har en egen feed så alla wp-inlägg kommer upp direkt i bloggen. Mycket praktiskt. :) Bloggade blogger förut och gillar hela wordpress lite bättre, enklare översikt och mer info även på gratisversionen. MEn det här funkar ju med, då får man ju en hel radda inlägg att läsa på en gång, som en liten godispåse :)

  SvaraRadera