onsdag 23 oktober 2013

Om skärbrädor av trä

Det skrivs mycket om plast just nu. På Ekofamiljens blogg finns ett inlägg om alternativ till plast när man väljer matprylar till barnen (läs här). Naturskyddsföreningen kör sin kampanj 10 sätt att slåss mot plasten i haven (läs här). Bara som ett par exempel. Universalmaterialet som man tycket var så bra och praktiskt var inte så bra när allt kom omkring.

Idag har jag köpt nya skärbrädor. Vi hade en hög med välanvända plastskärbrädor och de var dags att byta ut några av de sämsta. Plasten har börjat bubbla sig, och på grund av det och allmänt mycket skärande så ger de ifrån sig små plastsmulor. Med tanke på små plastbitar i avloppsvatten och förstås även i maten så känns det inte så fräscht att använda dem längre.

Min första tanke var att köpa skärbrädor i bambu, det är naturligt antibakteriellt och det verkade smart. Problemet var att jag inte hittade någon där jag kunde få reda på vilken sorts olja den var behandlad med och ifall bambun var schysst producerad. Det kanske finns om man letar mer men jag gav upp. Istället hittade jag helt obehandlade skärbrädor i björk på IKEA. Bra, då kan jag själv välja hur jag ska behandla dem.

Paraffinolja, som är det man oftast får om man köper en färdig olja för skärbrädor eller annat, vill jag inte ha. Jag ville hitta en vegetabilisk olja att använda istället men problemet med många av dem är att de fort härsknar och därför inte passar att olja in t ex skärbrädor med. Efter lite letande på nätet kom jag fram till att kokosolja är det bästa alternativet, den härsknar inte lika lätt som många andra oljor. Blandas den med lite bivax blir det en bra, inte så genomsläpplig yta på träet. Det tipset, tillsammans med en del andra bra tips om hur man sköter en träskärbräda, hittade jag på den här sidan. Där finns också en instruktion i hur man ska olja in den första gången.

Kokosolja hittade jag på ICA Maxi. Bivax hade jag innan. Det jag inte visste var hur mycket bivax i förhållande till olja jag skulle ta så det fick bli ett experiment. Jag tog knappt halva burken olja och en ungefär 3x5 cm bit av en bivaxplatta. Jag fick känslan av att det kanske var lite för mycket bivax. Oljan tränger in bättre, bivaxet lägger sig mer på ytan.

Innan


Efter en oljebehandling

Nu ligger mina skärbrädor och torkar efter en första oljebehandling. Det ska bli kul att använda dem, jag vet att det är helt ofarliga oljor på dem, dessutom förnyelsebara och miljövänliga. Aldrig tidigare har jag funderat över materialet i en skärbräda, eller vilka oljor (köks)prylar av trä är impregnerade med så nu har jag tagit ytterligare ett steg mot större medvetenhet om de produkter jag köper och använder. Det känns bara bra! Men jag kan bli lite irriterad på t ex IKEA att de inte kan svara på vilka oljor deras inoljade skärbrädor är behandlade med.

8 kommentarer:

  1. Det är mycket att tänka på om man ska leva helt miljövänligt! Det där ska jag tänka på nästa gång jag ska köpa ny skärbräda.

    SvaraRadera
  2. Usch, jag har massor av gamla sunkiga plastskärbrädor....

    SvaraRadera
  3. och jag har gjort av med alla mina plast brädor och jag står helt ut nu.. men tack för tipset så jag letar jag med :)

    SvaraRadera
  4. varför vill du inte använda paraffinolja? dom flesta jag har hört säger att det är den bästa oljan för skärbrädor, då den ej härsknar eller är giftig

    SvaraRadera
  5. varför vill du inte använda paraffinolja? dom flesta jag har hört säger att det är den bästa oljan för skärbrädor, då den ej härsknar eller är giftig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paraffinolja kommer från råolja. Anses vara ofarligt på skärbrädor men man får själv bedöma om det är hälsosamt. "Många bäckar små" kan ju vara en anledning att inte få i sig petroliumprodukter i onödan. Olja är inte heller lika bra för naturen.

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Ja, paraffinolja är ju gjord av mineralolja. Letar själv alternativ till lampolja (som är en slags paraffinolja). Hittar inget!
    Däremot använder jag gärna linolja till skärbrädor. 😊

    SvaraRadera