torsdag 10 oktober 2013

Några höstträdgårdstips

Nu är sista rycket i trädgården inför vintern. Vi har gott om löv och jag tar vara på allt. Det mesta hamnar på landen som täckning och det som blir över blir fint material i komposten. Någonstans läste jag ett tips om att man kan lägga löv i en plastsäck, knyta ihop och göra några hål här och var i säcken, låta ligga över vintern, och vips har man jättefin jord till våren. Värt att pröva:

 


Till våren kommer en rapport om hur det gick. Löv brukar ta ett par säsonger för att bli jord när det bara ligger i en hög så går det att snabba upp vore det värt en del.

Ett annat kul tips jag läste i vår dagstidnings trädgårdsspalt var att klippa bort topparna på tomatplantorna och sätta i en kruka. Ställ inne ljust och svalt så kan de planteras ut till våren och ge riktigt tidig skörd. Jag tog både tomater och physalis och de lever fortfarande efter ca 2 veckor i kruka så jag hoppas de klarar hela vintern. Just nu står de vid fönstret i ett rum som vi sällan värmer upp, det brukar bli ner till ca 12 grader när det är som kallast ute.


Förra sensommaren sådde jag asiatiska blad (se tidigare inlägg här) och kunde skörda och äta hela hösten. I år missade jag det, det blev höst innan fröna kom ner, tyvärr. Dock sådde jag i växthudset den här gången och det har varit en solig höst än så länge så de har åtminstone tittat upp. Återstår att se om de växer till sig tillräckligt för att ge mat. Jag har haft en del annat att tänka på i höst och vissa moment i odlingen har fått stå tillbaka. Såhär ser de i alla fall ut nu:


Grönkålen har jag täckt med fiberduk. Den klarar sig bra ute långt in på vintern om inte djur äter upp den.

2 kommentarer:

  1. Vilka bra tips, både säckarna och tomatplantorna. Synd att jag inte visste det tidigare. Nu har jag redan slängt min tomatplanta.
    Tyvärr hade jag ingen grönkål i år. Jag gillar grönkålen annars. Den är lättodlad och god. Det blir så fint om det kommer lite snö och så sticker den mörkgröna grönkålen upp som små palmer ur den vita snön. Problemet är som du skriver att även haren gillar grönkålen.

    SvaraRadera
  2. Jo det där med tomatplantorna skrev jag några veckor för sent tyvärr, hann inte med riktigt. Du får ta med tipset till nästa år istället.

    SvaraRadera