måndag 16 september 2013

Val av matfett

I vår familj använder vi en hel del olja i matlagning och bakning. Det beror mycket på att vi sedan en tid tillbaka uteslutit margarin helt och istället använder antingen ekologisk Bregott eller olja (oftast rapsolja). Bregott använder vi på mackan och i t ex pajdegar där det fungerar dåligt att bara använda olja. Annars är det rapsolja som gäller.

Anledningen till att vi väljer bort margarin är vår strävan efter att äta så naturlig mat som möjligt, dvs så lite processad som möjligt, så få onaturliga och onödiga tillsatser som möjligt, mat gjord på få och naturliga råvaror av god kvalitet. Margarin är en hårt processad produkt där mindre trevliga ämnen används under processens gång. Läs detta, hämtat från Äkta Vara:

"Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
  • Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
  • Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering.
  • Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel.
  • Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt. "
Hela texten om margarin kan läsas här
Jag har fram tills nu inte funderat så mycket på skillnaden mellan kallpressad och varmpressad olja utan har till vardags köpt den billigaste (=varmpressad). Nu har jag läst på om tillverkningen och efter det tagit beslutet att gå över helt till kallpressad olja.

Kallpressad olja tillverkas genom att oljan pressas ut mekaniskt ur fröerna vid låg temperatur. Vitaminer och antioxidanter finns kvar oförändrade efter behandlingen. Varmpressad olja däremot tillverkas i en industriell process där hög temperatur och lösningsmedel används för att utvinna olja ur fröerna. De naturliga vitaminerna och antioxidanterna förstörs i processen och konstgjorda sådana får tillföras i efterhand.

Kallpressad olja är dyrare det är väl enda anledningen att välja bort den. Men det är ju så med både olja och annan mat att bra mat måste få kosta, det är ju egentligen så att den "dåliga" maten är för billig och vi har vant oss vid att mat ska vara så billig. Vi får lära oss att prioritera om. Med kunskaper om maten är det lätt att göra det tycker jag, jag vill verkligen välja vad jag äter. Hela tiden lär jag nytt och gör förändringar i mina vanor. Sen blir den nya nivån normalläget och jag ändrar utifrån det. Det kan nog bli riktigt bra till slut.


2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar använda kokosfett med! Toppen att steka i! :) och bra för håret. :)

    SvaraRadera