onsdag 4 september 2013

Att skänka till secondhand - tips

För inte så länge sen skrev jag om chocken jag fick när det visade sig att Myrorna slänger mycket av det folk lämnat in (läs inlägget här). Fullt fungerande möbler åker till förbränning direkt. Det här inlägget handlar om samma ämne men med lite mer positiva inslag.

Vi har varit tvungna att tömma en äldre släktings hus och har då varit i kontakt med några olika firmor för att få hjälp med bortforsling av både saker och möbler. Vi har hela tiden velat att det som går att använda kommer till någon secondhandförsäljning och numera vet vi ju att Myrorna inte tar hand om särskilt mycket av det de får. Valet föll till slut på Återvinningen, en organisation som har secondhandbutiker i Motala och Linköping och som dessutom säljer flytthjälp och transporter. De kastar inget som går att använda. Det som inte är säljbart i butikerna i Sverige transporteras till Baltikum där det skänks till behövande, bl a barnhem och äldreboenden. På hemsidan finns mer information om deras hjälpsändningar.

Återvinningens princip känns mycket bättre än Myrornas. Nu vet jag att grejorna kommer till nytta hos någon som behöver dem. I fortsättningen kommer vi inte att skänka något i Myrornas containrar utan samla en hög hemma som vi vid tillfälle transporterar till Återvinningen. Lite mer komplicerat blir det, här i stan är det Myrorna som har containrar vid återvinningsstationerna, inga andra. Men det är det värt tycker jag.

Nu finns ju Återvinningens butiker bara i Östergötland men ett tips är att kolla vilka secondhandorganisationer som finns just på din ort. Kontakta dem och fråga hur de jobbar och vad som händer med sakerna de får, framför allt sakerna som de inte tycker är säljbara i butiken. Tänk också på att de ofta kan komma och hämta möbler som man inte kan transportera själv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar