tisdag 24 september 2013

Lite om äpplen

I trädgården har vi ett antal äppelträd, tyvärr mest sommaräpplen men vi jobbar på att få upp några vinteräppelträd också. De äldre träden är höga och det har varit lite krångligt att plocka äpplena. Vi har alltid saknat en bra äppelplockare och blev därför jätteglada när vi hittade den här bra plockaren, precis det vi önskat oss:

 


Det är teleskopskaft så den blir mycket längre än vad det ser ut som på bilden. Den finns att köpa på Biltema (se här). Funkar riktigt bra och kan rekommenderas!

Vi har ytterligare en arbetsbesparande pryl för äppelhantering:

 

Den kallas äppelsvarv och den både skalar och kärnar ur. Urkärningen kan man välja bort och bara skala om man vill. Vi köpte den på Clas Ohlson för några år sedan, de har en ungefär likadan nu också (se här). Den funkar bra, robust och hållbar konstruktion i metall som lär hålla länge. Den är väldigt effektiv jämfört med handskalning om man ska skala många äpplen.

Vi försöker ta vara på så mycket äpplen som möjligt, mycket torkade äppelskivor har det blivit (se ett tidigare inlägg om torkning här). Jag kan också rekommendera det här receptet på äppelchutney:

Ingredienser:
4 st stora äpplen
1 st stor gul lök
2 st pressade eller rivna vitlöksklyftor
3 dl socker
1,5 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk sweet chilisås
2 cm färskriven ingefära

Gör så här:
Hacka lök i små bitar och äpplen i lite större.
Lägg alla ingredienser i en gryta och sjud långsamt i ca 55 min.
Häll upp i rena burkar.

Den påminner tillräckligt mycket i smaken om mangochutney för att fungera som ersättning för det i olika recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar