lördag 8 juni 2013

Skrivare och att fylla bläckpatroner

Det här med datorskrivare är inte riktigt klokt. Det är så dyrt att köpa nya bläckpatroner så att om man har en billig skrivare så är det billigare att köpa en ny skrivare än nya bläckpatroner när bläcket är slut. Vilket fruktansvärt slöseri med resurser! Även att byta hela bläckpatronerna är ju slöseri, varför är de inte enkelt påfyllningsbara med bläck istället?


Vi har en skrivare med många år på nacken vid det här laget (Canon Pixma ip4000). Till den har vi köpt en ny uppsättning bläckpatroner förutom de som fanns med från början. Sen har vi köpt bläck på flaska och fyllt på. Det finns en uppsättning i skrivaren och en i reserv, nypåfylld. När någon färg tar slut är det bara att byta patronen och sen vid tillfälle fylla upp den tomma.

Det är lite pyssel att fylla men det fungerar att göra själv, i alla fall för oss. Det här med färgpatroner funkar lite olika för olika skrivare beroende på märke och ålder. Skrivare som är lite nyare än vår har ett chip som räknar ut att patronen är tom och slutar skriva ut, det lär finnas sätt att komma förbi det också men det har inte varit aktuellt för oss ännu. Ännu en superidiotisk så kallad finess utan något som helst miljötänk bakom.

Bläcket köper vi från Digiview, hemsidan är lite gammal men sist vi handlade så var de igång. Nyligen har en butik i stan öppnat också, dock inte lika billig. Varning för bläck från Cheapink och Inkclub, det är "bara vatten" som mannen uttryckte det. Man bör handla från en affär som säljer bläck anpassat för varje sorts skrivare, universalbläck fungerar dåligt.

Såhär går det till att fylla våra bläckpatroner:

Det här är vad som behövs: patronerna, färg, limpistol, kanyler och färgspruta. Allt utom limpistolen ingick när vi köpte färg första gången.














I varje patron borrar man ett litet hål lagom stort för kanylen. Sen är det bara att fylla sprutan med färg och fylla genom hålet. På bilden nedan sitter originalkorken på patronen kvar (orange i botten), den behövs för annars rinner färgen ut. Normalt slänger man den när man köper en ny patron.















Limma igen hålet med limpistol. Går även med tejp.
 
 
 
Färdigt!
 
Det här är ett typist exempel när miljö och ekonomi går hand i hand. Skrivaren och patronerna får maximal livslängd och ekonomiskt har vi tjänat många tusen jämfört med att köpa originalpatroner hela tiden (alternativt nya skrivare).
 

5 kommentarer:

  1. Vilken smart grej! Vi använder inte skrivaren så mycket hemma men jag ska lägga rådet på minnet ändå.

    SvaraRadera
  2. Bra blogg och ett bra tänk. Delar många av dina tankar och ideer.Fler borde göra det. Överkonsumtion gör ingen människa lycklig,tvärtom. Saker blir avfall när vi har slut på fantasin och det tycks du inte ha.
    Din son tipsade mig om din blogg. Hälsningar Maria A, Mörbylånga

    SvaraRadera
  3. Tack för bra artikel, men det ser bra krångligt ut för en som har tummen mitt i handen. Är det verkligen så att billiga kopior innehåller mer vatten?

    SvaraRadera
  4. Ja, lite pyssel är det men jag räknade här om dagen ut att jag hittills sparat 5-10 000 kr genom att göra på det här sättet. Ska det vara värt besväret vill jag så klart att det ska vara samma kvalitet som originalpatronerna. Länge sedan jag testade en billig kopia, de är fortarande mycket dyrare än påfyllningsbläck, men då var de odugliga.
    /Husbonn

    SvaraRadera