onsdag 12 juni 2013

En rolig elräkning

Som jag skrev om i ett tidigare inlägg (här) så har vi installerat solceller på taket. Under vintern har vi haft något lägre elräkningar än normalt men det var först i april som vi märkte verklig skillnad. I april blev vår nettoförbrukning 40 kWh, normalt förbrukar vi runt 1300 kWh en månad som april. Med andra ord gav solcellerna nästan all vår förbrukning. Kul! I maj blev det ännu roligare, då genererade solcellerna för första gången mer än vi förbrukade, 99 kWh plus närmare bestämt. Den elen har vi alltså sålt.

Ingen har någonsin kunnat svara oss på frågan vad som händer när vi genererar mer el än vi förbrukar: vilken period räknar de på, får vi betalt för överkottselen eller kvittas den mot annat på räkningen som abonnemangsavgift och sopor, elelr kvittas den mot den el vi förbrukar under vintermånaderna? Vi har fått olika svar beroende på vem vi frågat. Men nu när det inträffat så vet vi till slut vad som händer. Observera att detta är hur det fiungerar med vår nätägare (Tekniska Verken), det kan säkert vara annorlunda på andra ställen.

Elen räknas per kalendermånad, de kollar om det blir plus eller minus vid månadens slut. Om vi genererat ett överskott får vi 50 + 3,9  = 53,9 öre per kWh betalt för den elen. Det kommer som en minuspost på räkningen helt enkelt, snyggt specat hur mycket vi sålt. Förbrukad el står som noll på räkningen. Det enda vi kan tycka är dumt är att det är ganska dåligt betalt för elen vi säljer jämfört med elen vi köper så det hade varit mer lönsamt att få kvitta överskottet mot förbrukad el de månader vi inte genererar ett överskott, dvs att man ser det över hela året. Men nu vet vi i alla fall till slut vad som gäller. Och visst känns det bra att vara elproducent på det här sättet, det enda som händer för att få el är ju att solen skiner på vårt tak.2 kommentarer:

 1. Åh, vilket bra inlägg! Solceller står på min önskelista också, vi har en jättesolig gavel till ingen nytta (fast några 9 kvm får vi nog inte ihop). Men jag har nog varit lite rädd att det skulle vara krångligt att ordna. Men på ditt första inlägg verkar det ju ganska enkelt? Fast en rätt stor investering ändå?

  Är ditt hus uppvärmt med direktverkande el? Kanske vore solpaneler för varmvatten eg bättre att satsa på när man har fjärrvärme som vi.

  Jag känner mig i alla fall klokare genom ditt inlägg, tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har visst glömt svara på din fråga, förlåt! Vi har direktverkande el som uppvärmning, kompletterat med kakelugn. Har du fjärrvärme kan det fortfarande vara intressant att producera en del el men det är ju ingen jättevinst att sälja el så bäst är kanske att generera ungefär vad man förbrukar om man ser det rent ekonomiskt. Sen är det ju alltid en bra sak för miljön att generera så mycket el som möjligt på sitt tak. Har ni fjärrvärme har ni antagligen redan varmvattnet genom det? Då kasnke det är onödigt att värma vatten via sol och kanske då bättre att välja solceller.

   Radera