tisdag 4 juni 2013

Trött tröttare tröttast - på utländsk mjölk

Idag skulle mannen handla vispgrädde. I vanliga fall handlar oftast jag och jag har lärt mig den hårda vägen att man måste läsa all finstilt text på alla förpackningar man köper om man ska lyckas undvika utländsk mjölk eller för all del utländsk köttråvara i produkterna man köper. Dessutom är det inte säkert att det står även om man läser. Mannen är inte lika inkörd på det här, han hade hört att Coop numera har ett eget (svenskt) mejeri och tog för givet att alla deras mjölkprodukter därmed var gjorda på mjölk därifrån. Väl hemma såg vi att så var det inte alls, grädden produceras i Tyskland! Varifrån själva mjölken kommer står inte men man kan nog anta att den knappast är svensk.
Jag blir så trött, så oändligt trött. Just det här att det inte står varifrån mjölken kommer, man får ringa och kolla med Arla/Coop/Ica/... för att säkert få veta. Sen ändras sortimentent och ibland börjar produkter som förut haft svensk råvara att produceras på importerad råvara. Det är sannerligen inte lätt att vara medveten konsument, man måste ha oändligt med tid och oändligt med tålamod. Man har sällan massor med tid då maten ska inhandlas.

Jag skulle vilja att det snarast infördes en lag på att råvarans land måste finnas tydligt i klartext på alla produkter som säljs, framförallt inom mejerivaror och kött/chark. Man ska inte behöva fråga personalen eller ringa tillverkaren. Ännu bättre vore om man tydligt flaggade ut ursprungslandet på hyllorna, t ex med svenska flaggor på produkter med enbart svensk råvara, ungefär som en del butiker har grön hyllmärkning för de ekologiska produkterna. Då skulle man snabbt få koll på vilka produkter som är intressanta.

2 kommentarer:

 1. Sist jag kollade är även coops och icas grädde 36%.
  Då behöver de tillsätta ett e-nummer, e407.
  Känns inte så bra.

  SvaraRadera
 2. Inte för att vara sån men jag bara undrar.. vart står det att den där grädden är svensk?
  Mjölken däremot kan jag garantera är svensk. Jag är själv mjölkbonde och kan tala om för dig att det är eeexakt samma mjölk i icas och coops mjölk likaväl som arla :-) ha de gott

  SvaraRadera