lördag 1 juni 2013
Downshifting - om att aldrig hoppa in i ekorrhjulet
Jag är en downshiftare. Ett antal medvetna val i livet gjorde mig till det långt innan begreppet downshifting ens var allmänt känt. Nu på senare år när det skrivs om downshifting inser jag att det är precis så som jag tänkt hela tiden. För mig har det inte behövts något namn på det, jag har bara velat följa det jag tyckt kännts rätt och struntat i att det avviker från huvudfåran i samhället.
Begreppet downshifting innebär i korthet att man frivilligt väljer kortare arbetstid (och därmed mindre pengar) för att kunna få tid till mer än bara jobbet: för familj, vänner, fritidsintressen, och att man minskar stressen och mår bättre. Man får bättre balans mellan olika delar i livet.
Två personer som skriver och forskar om det här är Jörgen Larsson och Christer Sanne. Jörgen Larsson har en hemsida, Tidsverkstaden, där en del finns att läsa och han har även skrivit en läsvärd bok, Rik på riktigt - en värdefull vardag är möjlig, länk till boken här. Kan rekommenderas!
Christer Sanne är f d forskare och gav i höstas ut en rapport som publicerats av Naturvårdsverket. Rapporten heter "Hur kan vi leva hållbart 2030" och handlar om mycket mer är bara downshifting men han menar att minskad arbetstid för var och en som jobbar är en av pusselbitarna, rapporten finns att ladda hem här.
För mig började det när första barnet föddes. Jag ville inte jobba bort hela hans uppväxt och lämna honom till andra på dagarna. Det blev en lösning med deltid för både mig och mannen. Sen kom syskon och vi fortsatte på den linjen. Till slut kom dagen då yngsta barnet passerade den magiska 8 -årsgränsen (gränsen då man inte längre har rätt till att korta sin arbetstid) och vi antingen fick gå upp i heltid eller ta en diskussion med arbetsgivaren. Båda valde det senare och ingen av oss har jobbat heltid sen dess.
Det har så många fördelar att jobba deltid. Jag hinner med mina barn, både när de var mindre och krävde mer tid och nu när de är större. Jag hinner ha fritidsintressen och föreningsengagemang. Nu håller jag på mycket med grönsaksodling och det är så skönt att hinna ägna mig åt det utan så mycket stress, det finns ett antal timmar kvarpå dagen när jag kommer hem. Jag mår definitivt bättre än jag skulle gjort om allt skulle pressats in efter en heltidsarbetsdag.
Sen mår miljön bättre och det är jätteviktigt! Jobbar man deltid ligger man på en lägre nivå av konsumtion. Eftersom vi jobbar mindre har vi ju också mer tid till att göra saker själva istället för att köpa varor och tjänster till allt vi behöver så jag kan tycka att det jämnar ut sig ganska bra. Vi hinner lappa och laga saker, vi hinner odla en del av vår mat, vi hinner laga mat från grunden, vi hinner låta bilen stå och cykla till jobbet även att det tar längre tid. Så att jobba deltid är ett av mina steg mot en hållbar livvsstil, det gör det möjligt helt enkelt.
Etiketter:
Downshifting
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller med, håller med och håller med!!
SvaraRaderaJag har jobbat deltid sedan barnen föddes. Nu är det fyra år sedan yngsta barnet passerade den där magiska 8-årsgränsen. Jag har fortsatt jobba deltid. För 1 1/2 år sedan tvingades jag att söka nytt jobb. Även då hade jag siktet inställt på att jobba deltid. Jag frågade flera av de eventuella arbetsgivarna om hur de såg på att jag jobbade deltid och ingen såg några problem med det. Nu jobbar jag 85% och känner att det inte inkräktar så mycket på arbetslivet men ger jättemycket till fritiden.
Som du säger så hinner jag med lite fritidsintressen och föreningsengagemang. Jag hinner dessutom cykla till jobbet i stället för att ta bilen och jag hinner laga matlådor så det gynnar även miljön.
Fler borde våga ta upp diskussionen med sin arbetsgivare så att inte heltid blir en så självklar norm.
Ofta klagas det på att kvinnor jobbar deltid. Man ser det som något negativt för kvinnorna, ekonomin och för Sverige. Kvinnorna får lägre pension och sämre karriär mm mm. Men egentligen är ju problemet att det är för få, och särskilt för få män, som jobbar deltid i mina ögon. Kvinnorna som jobbar deltid tar ansvaret för barnen och för sin egen hälsa.
SvaraRaderaJag själv jobbade 85% en kort tid när barnen var små, hade önskat att det hade fått bli längre tid.
Vill du lära dig hur du kan sköta din ekonomi på bästa sätt? Och samtidigt vara med om en spännande utmaning. UR söker nu par och familjer för en ny TV-serie om privatekonomi.
SvaraRaderaTill UR:s nya TV-serie söker vi familjer och par med lån på banken som vill dela med sig av sin ekonomiska vardag och få professionell rådgivning: Hur gör man en bra budget? När ska man spara och när kan man slösa? Och hur minskar man riskerna i sin ekonomi?
På vägen kommer ni att få råd och stöd från ekonomiska experter som kan hjälpa er att förbättra er ekonomi. Så ta chansen och var med om ett lärorikt äventyr och en spännande utmaning!
Om ni är intresserade, skicka ett mail till pengar@ur.se . Berätta lite kort om ert liv, hur ni bor, er sysselsättning, och lite om er ekonomi. Bifoga gärna några bilder på er.