tisdag 18 juni 2013

Förgiftad

Nu har jag läst boken "Förgiftad - om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa" av Rick Smith och Bruce Lourie.


Den utgår från förhållandena i Canada (författarna är därifrån) men det allra mesta gäller även för oss. Boken går igenom ett antal områden i vardagen som möbler, leksaker, hygienprodukter förpackningar och köksredskap och de gifter de innehåller som bisfenol A, ftalater, perfluorkolväten, kvicksilver och triklosan. Författarna gör ett antal försök där de utsätter sig medvetet för ett i taget av dessa ämnen genom att förändra sina vanor (inom det normala för vanliga människor) och sedan mäta mängden av gifterna i blod och urin. Resultatet är många gånger skrämmande.

Det som är positvt är att det inte bara är lätt att öka halterna av gifter i kroppen. Genom att ändra sina vanor kan man också minska halterna ganska snabbt, även om man aldrig får bort dem helt eftersom vi får en "bakgrundsdos" från allting omkring oss som är svår att undvika. I boken ges ett antal råd för att undvika stora doser av gifterna. Här är några av dem:

  • Undvik hygienprodukter med kraftiga konstgjorda dofter.
  • Undvik PVC-plast
  • Undvik köksredskap och stekkärl med non-stickbeläggning. Använd gjutjärn, glas, trä, rostfritt.
  • Damma och dammsug ofta, i dammet samlas gifter från bl a möbler.
  • Ät färre stora fiskar och fler midre fiskar.
  • Undvik antibakteriella produkter och innehåller triclosan.
  • Undvik produkter som innehåller nanosilver.
  • Använd inte kemiska bekämpningsmedel i trrädgården.
  • Välj färsk och fryst mat och mat i glasburkar framför mat i konservburkar.
  • Undvik att stoppa plastförpackningar i mikrovågsugnen.
  • Värm inte vatten i nappflaskor av plast, värm vattnet separat och häll sen i flaskan. Släng repiga flaskor.
Bra informastion finns även på Livsmedelsverkets och Kemikalieinspektionens hemsidor.

Jag kan verkligen rekommendera boken, den är en väckarklocka.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Vilken bra recension:) Jag blir verkligen sugen på att läsa denna bok! Vad jag bland annat började funderar på är vad jag ska hitta för alternativ till teflonpannor. Gjutjärn repar sönder vår glashäll har jag märkt... Har du nåt tips?:)
    Hälsningar Anna på http://hejeko.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!
      Vi använder gjutjärn, både stekpannor och grytor. Lite smårepor har vi på hällen men vi har inte kopplat dem till just gjutjärnspannorna. Förmodligen beror det mer på att pannan inte är ren, att det är smuts och skräp som repar hällen. Gjutjärnet är hårt så då kan sådant få större betydelse. Det är i alla fall vad vi tror.
      Vi har också en titanpanna sen ganska länge, vad jag tycker om den vet jag inte ännu :), har precis börjat forska i om den kan vara ohälsosam. När jag har sökt på nätet så verkar titanbeläggningen vara säker från konstiga kemikalier och den håller bra jämfört med nonstickpannor men den har inga direkta fördelar jämfört med gjutjärnspannorna.

      Radera
  2. Bisfenol A är inte längre tillåtet i nappflaskor inom EU, om det var orsaken till att inte värma vatten i nappflaskor. Bisfenol A används även för att ge bland annat kvittopapper dess glansiga yta och absorberas dåligt genom torr hud men bättre genom svettig/fuktig.

    SvaraRadera