onsdag 22 maj 2013

Egen olivoljetvål

Jag har börjat göra egna olivoljetvålar. Det är milda mot huden, bra för oss med torr hud, det är stor skillnad mot vanliga köpetvålar (fasta så väl som flytande). I en egengjord tvål, eller för den delen en köpt riktig olivoletvål som man ibland hittar på hantverksmarknader och en del gårsbutiker och liknande butiker på nätet, finns det fuktbindande ämnet glycerin kvar i tvålen. Det bildas när man tillverkar tvålen men tas bort i fabrikstillverkad tvål. Det finns heller inga konstiga tillsatser: bara lut, fetter och oljor. Vill man kan man parfymera med äkta eteriska oljor men det är inget som jag själv frågar efter.

Jag har börjat med några grundrecept och sedan efter hand börjat experimentera att göra om recepten och testa olika fettsammansättningar. Jag vill hitta den optimala sammansättningen så att tvålen löddrar lagom mycket samtidigt som den inte är för mjuk och löses upp för lätt med lite olika fetter.

Detär inte svårt att göra tvål, bara man är försiktigt med det frätande lutet och noga med att mäta rätt på ingredienserna. Under omrörningen som kan ta någon timme kan man passa på att titta på TV eller läsa en bok.

Här är ett av mina grundrecept, som fungerar bra:

Ingredienser:

51 g natriumhydroxid (kaustiksoda) minst 95%:ig. Nitor kaustiksoda är bra.
115 g (ml) vatten

100 g olivolja
200 g kokosfett

Ev vetegroddolja eller mandelolja eller liknande

Var noga med exakta mängder av ingredienserna!
Använd kärl av glas, rostfritt eller porslin.
  1. Smörj några lämpliga formar med olja, t ex tomma kesoburkar eller liknande. Plast, trä eller papp går bra.
  2. Smält fettet och blanda med oljan. Låt stå så länge.
  3. Mät upp vattnet (kallt) och häll försiktigt i kaustiksodan. Använd handskar, skyddsglasögon, täckande kläder. Det är mycket frätande! Undvik att andas in ångorna. Lösningen blir varm. I extremfall kan den explodera. Var utomhus med detta moment.
  4. Låt lutblandningen svalna till 50-55 grader. Obs! temperaturen stiger när man rör om så rör om några gånger under avsvalningen. Värm samtidigt oljan till samma temperatur.
  5. När båda är 50-55 grader, häll lutet i fettet och rör om. Rör för hand eller vispa med elvisp tills massa börjar tjockna, detta ca 1 timme för det här receptet (beror på vilka fetter man har). Tänk på att massan fortfarande är frätande! Har massan inte tjocknat på en timme kan man gå över till att röra om då och då. Om den fortfarande skiktar sig efter en stund ska man röra mer.
  6. När massan börjar tjockna lite och inte längre skiktar sig, kan man hälla i 10-20 ml av t ex vetegroddsolja eller mandelolja om man vill ha en överfettad tvål.
  7. Häll upp massan i de smorda formarna. Täck med plast och en handduk så att värmen stannar kvar. Låt stå 1-2 dygn, ta sedan ur tvålarna. Är det svårt att få loss, frys formarna en stund, spola med varmt vatten på bottnen. Då lossnar de.
  8. Låt tvålen mogna några månader innan användning.

Förhållandet mellan mängden lut och mängden olja är viktigt. Det krävs en viss mängd lut för att förtvåla en viss mängd fett och det är olika för olika oljor och fetter. Ett fett har ett förtvålningstal (saponification value). Tabeller kan hittas t ex här eller här. Hur man räknar om ett recept med hjälp av förtvålningstal förklaras bra och tydligt här. Jag använder alltid grundsiffrorna hur hennes beräkningar och struntar i sodarabatter, vill jag överfetta tvålen gör jag det genom att hälla i lite olja efter att massan börjat tjockna, se punkt 6 i receptet. Läs gärna övriga sidor på Casa di Patty om tvåltillverkning, börjar här. Även på Shenet finns bra beskrivningar och recept på olivoljetvålar.

Här några bilder från helgens tvåltillverkning:

Ingredienserna

Återanvändning av gamla förpackningar, perfekta tvålformar!
 

Såhär ser tvålmassan ut

Nu är massan upphälld i formarna...

..och nu ska de vila under täcke.

En nästan färdig tvål! Nu ska den bara mogna några månader.

2 kommentarer:

  1. Hur länge håller sig en sån här tvål innan den börjar lukta härsket eller illa på något sätt?
    Förutsatt att man förvarar den mörkt och svalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte riktigt hur länge de kan ligga, jag har inte fått någon att bli härsken eller dålig ännu så jag har inte sett var gränsen går. För ett drygt år sen gjorde jag ganska många tvålar som jag fortfarande har kvar av och de är helfräscha fortfarande. De har legat inslagna i tunt papper typ smörgåspapper i ett skåp i badrummet, dvs mörkt och rumstemperatur. Jag överfettar ju också mina tvålar ganska mycket, de lär få lättare att härskna då, så om man inte gör det håller de antagligen ännu längre.

      Radera