fredag 17 maj 2013

Vart tog Yoggi Fri vägen?När jag köper yoghurt köper jag alltid Yoggi Fri men den här veckan blev det inte så, hyllan där den brukar stå var tom. Jag frågade personalen varför den inte fanns längre och fick svaret att den utgått. Efter ytterligare frågor till tre olika personer framgick att det var Arla som slutat tillverka den, varför visste de inte.

Väl hemma skickar jag ett mail till Arla och dagen efter får jag följande svar:

"
Tack för ditt mejl.

produktionen  av Yoggi Fri upphörde vecka 19- 2013 och vi kommer just nu inte att lansera någon likvärdig,  fruktyoghurt.


Det som ofta styr vilka produkter vi väljer att ha kvar i vårt sortiment är efterfrågan. Så även i detta fall, det är för få kunder/konsumenter som väljer att köpa aktuella produkter. "


För att jämföra Yoggi Fri med Arlas originalyoghurt kan man titta på innehållsförteckningarna:

Ingredienser Yoggi Fri:
Mjölk, mango 12%, socker 6%, mjölkprotein, yoghurtkultur.

Ingredienser Yoggi Orginal:
Mjölk, bär 8% (jordgubbar 7 %, smultron 1 %), socker 8 %, mjölkprotein, majsstärkelse, naturlig arom, yoghurtkultur.

Betydligt mindre bär, mer socker, arom för att det är för lite bär för att ge tillräcklig smak. Majsstärkelse antagligen som förtjockning.

I september 2010, när Yoggi Fri lanserades, kan man läsa följande på Arlas hemsida:

"Debatten kring tillsatser är intensiv i Sverige. Tre av fyra konsumenter efterfrågar renare och mer naturliga produkter*). Yoggi Fri är den första fruktyoghurten i Sverige som är helt utan tillsatser, bara yoghurt, frukt och socker."

Om tre av fyra personer vill ha yoghurt utan tillsatser, varför köper då inte tre av fyra personer den yoghurten i affären kan man fråga sig. Prisskillanden vet jag faktiskt inget om, om man som vi gör av med ett par liter per vecka kan det ju inte skilja mer än någon tia totalt, inget som påverkar budgeten. Det är lätt att prata men tydligen svårare att gå från ord till handling. Hur ska världen kunna bli bättre om vi inte hjälps åt att stödja "rätt" produkter?

Jag blev mycket besviken, det är inte första gången bra (ekologiska eller mer nyttiga) produkter försvinner, jag skrev lite om ekologiska produkter som försvinner ur ICAs sortiment i ett tidigare inlägg här.  Sen kan jag tycka att Arla m fl också ett ansvar att tillverka bra produkter, det måste få finnas en del produkter som inte är storsäljare också.

6 kommentarer:

 1. Jag köpte alltid denna yoghurt också, skandal att den säljer för dåligt!

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med, den enda yoghurten jag ätit i 3 år. Det enda som skulle kunnat göra den mer fulländad var om man minskade sockerhalten ytterligare ett par procent, men i övrigt den helt klart godaste och nyttigaste fruktyoghurten. En skammens dag för Arla när man beslutade att ta den ur sitt sortiment. Visst priset låg väl närmare 10 kr högre än de tillsatsspäckade alternativen, men det betalar jag gärna. Jag mailade min besvikelse till Arla idag.

  Jag är inte så bra på det här med Facebook, men om någon som läser detta skulle vilja starta en grupp typ "Ta tillbaka Yoggi Fri", så hör av er till mig så ansluter jag pronto.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte facebookkonto men om det bidas en sådan grupp är jag beredd att skaffa det, bara för yoghurtens skull! Skriv gärna en rad i så fall.

  SvaraRadera
 4. Tragiskt att Arla inte förstår sitt ansvar och skyldighet att kunna påverka samhället och dess individer till en hälsosammare livstil och väljer att göra rent finansiella beslut utan att verka vilja greppa vilken signal det sänder ut när de slutar tillverka den enda youghurt i Sverige som tillverkas utan tillsatser. Jag uppmanar alla som kan att skriva till Arla och få dem att förstå att det de gör i dag faktiskt påverkar oss alla i morgon. /Misha

  SvaraRadera
 5. Tycker också att det är väldigt synd att tre av fyra konsumenter säger att de efterfrågar bättre produkter och sedan så säljer det bättre alternativet för dåligt! Nu såg originalvarianten ändå rätt vettig ut (tror att det finns betydligt sämre "frukt"yoghurtar på marknaden med ännu mindre frukt i) men med erfarenhet vet jag att ingen kan jämföra sig med Yoggi Fri smakkvalitetsmässigt.

  Jag anser att man bör ha ett "lagom restriktivt" förhållningssätt till tillsatser i mat (för att formulera mig lite luddigt). Målet bör inte vara att eliminera tillsatser till varje pris, utan att tillsatser ska användas för att förbättra livsmedelskvaliteten (eller hållbarheten när detta kan anses nödvändigt) och dörfär bör man välja bort produkter där tillsatser används för att minska innehållet av den äkta varan och sänka priset (vilket tyvärr ofta är fallet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra resonerat tycker jag. Som exempel kan jag berätta att jag oftast häller konserveringsmedel i hemgjorda sylter och marmelader mm och även i hudkrämer och schampon som jag gör. Jag resonerar som så att det är mindre miljövänligt att slänga mat och hygienprodukter som blivit dåliga än att hälla i ett Bra-Miljöval eller KRAV-godkänt konserveringsmedel.

   Radera