söndag 12 maj 2013

Köpvånda


Idag har vi varit och köpt nya trädgårdsmöbler, ett bord med åtta stolar med dynor till. Nya dessutom, inte begagnade. Det är vardagsmat för de flesta, att åka ur till stans externa köpcentrum med bilen och shoppa loss. För oss har det varit en lång process, flera år, och absolut inte utan samvete! Vi är ju inte vana vid att konsumera sådant som inte är nödvändigt.

Bakgrunden är den att vi har en ganska liten uteplats under tak där vi har haft ett bord med soffa och stolar. De möblerna köpte vi begagnade när vi byggde uteplatsen, gissningsvis runt 15 år sedan. De är som möblerna var då, stora och klumpiga, och rymmer bara familjen och knappt det nu när barnen är stora och inte kan klämma in sig allihop i soffan. Numera finns ju fina grupper med bekväma stolar som inte tar så stor plats. Vi har ändå låtit bli att byta ut möblerna fram tills nu, det har ju fungerat med de gamla och vi vill inte köpa saker i onödan.

Nu i år blev det ändå så att vi valde att göra slag i saken och skaffa något bättre. Vi sitter ofta på uteplatsen, sommartid äter vi i princip alla måltider där. Det vi köper kommer att räcka för oss livet ut och de gamla ska vi ställa i en släktstuga som saknar utemöbler. Kraven vi ställde på de nya möblerna var att de ska ta liten plats, bordet ska ha klaffar eller iläggsskiva för att passa både oss själva när barnen flyttat hemifrån och för så mycket folk som möjligt när vi får besök. Jag vill också att stolarna ska vara bekväma nog att sitta och slappa och läsa i.

Även denna gång följde vi den lilla checklistan för hållbar konsumtion som jag skrev om här. Vi gick igenom begagnatmarknaden, den här gången tyvärr utan resultat. Vi brukar annars så gott som alltid hitta det vi söker begagnat. Nu blev det istället ett nyköp. Jag har våndats och vacklat flera dagar över beslutet att köpa nytt, är det verkligen nödvändigt, ska vi vänta, o s v. Nu är det i alla fall gjort och även om samvetet fortfarande gnager lite blev det jättebra.

 
En sådan här grupp blev det
 
Självklart blev det möbler i FSC-märkt trä. I en FSC-märkt skog avverkas inte fler träd än som ersätts med naturlig återväxt. Logotypen är en garanti för att skogens djur och växter skyddas. Det är även en garanti för att de som arbetar i en FSC-skog får utbildning, säkerhetsutrustning och avtalsenlig lön. Mer kan läsas på FSC:s hemsida här.


Det som ändå känns riktigt bra med det hela är att både jag och mannen faktiskt har lyckats bygga upp ett motstånd mot onödig konsumtion. Det tar emot och vi måste tänka länge, för och emot, innan vi gör ett inköp. Det naturliga läget för oss är att inte köpa saker.

4 kommentarer:

 1. Det viktigaste är ju att göra ett genomtänkt beslut. Njut i solen i sommar!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt att ni lyckats ställa om era tankar så mycket. Jag tycker ändå att det är ok att handla när man verkligen behöver något och har gjort ett ordentligt övervägande. Det är ju skillnad mot om man åker till köpcentret varje helg och varje gång "råkar" få med sig en massa saker hem.
  Hoppas ni blir nöjda med de nya utemöblerna!

  SvaraRadera
 3. Jag är mycket imponerad av dina kunskaper inom området och dina kloka resonemang! Den här bloggen fylls med så mycket nyttigt jag vill ta med mig! FSC-märket ser bekant ut men är inget jag vetat om sedan tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul och bra att du har nytta av det jag skriver! Det är lite det som är min mening med att blogga, jag vill väcka tankar om hur man kan börja ändra på olika saker i sitt liv till det bättre, främst då ur ett miljöperspektiv. Och så är det alltid intressant att läsa de kommentarer som kloka läsare skriver, det finns så mycket att lära.

   Radera