tisdag 2 juli 2013

Mer sommarläsning - Jorden vi äter


Under senaste veckan, en semestervecka, har jag läst den här boken: Jorden vi äter - Årets bok 2013 från Naturskyddsföreningen. Författarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har rest runt i världen och besökt jordbrukare, boskapsuppfödare m fl i Zambia, Indien, Brasilien, Sverige och USA och i boken får varje besökt land ett eget kapitel. Bland de besökta finns både småbönder och storbönder, både de som driver ekologiskt jordbruk och de som driver konventionellt jordbruk. Det ger en ganska bra bild av matsituationen i världen, i alla fall förstår man att det verkligen inte är svart eller vitt. Det är så olika förutsättningar i olika länder, vilka grödor som passar att odla eller om det till och med är bättre att föda upp boskap på marken om den är för mager för att odla upp med andra grödor. Till exempel är det tydligen så att det i västvärlden kan vara så att ekologisk odling ger lägre avkastning medan det kan vara tvärtom i fattiga länder. När de lär sig att variera mellan olika grödor och även blanda med djurhållning på markerna ger det större skördar än när de ensidigt odlade en gröda.

Det som skrämmer allra mest är hur pengar styr hela tiden, det odlas det som för tillfället ger mest betalt, inte vad som skulle passa bäst på marken ur ett kretsloppsperspektiv. Om man tjänar några enstaka kronor på att bespruta mer eller köpa genmodifierat utsäde så gör man det. Det är inte jordens, ekosystemens eller djurens bästa man tänker på utan pengar, pengar, pengar. Odlingsbar mark ligger i träda för att det inte lönar sig att odla upp den, i Sverige rör det sig om ca 800 000 hektar enligt Jordbruksverket. Det är också skrämmande hur stora företag styr. T ex säljer företag som Monsanto både ogräsmedlet Roundup och utsäde som är motståndskraftigt mot medlet, bönderna blir helt i klorna på företaget.

Det är inte så att det produceras för lite mat i världen, den skulle räcka även till en växande befolkning om vi fördelar den rätt.

"Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är  inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill du se i framtiden?"

Kanske kan det här vara en bok att läsa i hängmattan i sommar? Jag kan i alla fall rekommendera den. Själv lånade jag den på biblioteket men den kan också beställas här.

Trevlig sommarläsning!

1 kommentar:

  1. Jag var på föreläsning med en av författarna för en månad sedan och nu har jag börjat läsa boken mycket läsvärd:)

    SvaraRadera