torsdag 18 juli 2013

Semesterbetraktelser från Norge

Jag har tillbringat en semestervecka i Norge, mestadels i fjälltrakter inte så lång från Stavanger. Vi tog oss dit och hem med bil och tillbringade veckan mest med att vandra men har ju även hunnit se en hel del från bilfönstret.

Det första att tänka på är att det finns en så fantastisk och annorlunda natur på bara en dags bilavstånd hemifrån (eller för all del annat färdmedel om man hellre önskar det). Varför åka till andra sidan klotet på semester när Norge finns? Det känns som om det är ett lite bortglömt turistmål. För miljöns skull bör vi välja att semestra på nära håll. Såklart blir det bäst ur miljösynpunkt att hålla sig runt hemorten men vill man någon gång göra en lite längre resa kan Norge vara ett bra alternativ. I Norge finns fjälltrakter längre söderut än i Sverige så man kan tjäna sträcka på att åka till Norge istället för Sverige.

 


Visst är Norge lite dyrare än Sverige men vi hade med oss mycket mat hemifrån (egenhändigt torkad, det ska jag skriva om en annan gång). Vi valde också billigt boende i campingstugor på campingplatser, helt ok standard och pris oavsett om de hade egen dusch, toa och kök eller om man fick nyttja campingens gemensamma.

En annan sak att notera var att det överallt gick får! Bredvid vägarna, ibland till och med på vägarna. En tidig morgon låg de i små grupper och sov mitt på vägen.
I fjällområdena går de och betar överallt, vissa får har bjällra runt halsen och hörs lång väg. Extremfallet var tre får utplacerade på en liten grässluttning i en fjord, utan landkontakt med något annat. De hade kommit dit med båt.

Fårägare går upp till fjällområdena med fåren på våren/försommaren och hämtar ner dem på hösten. De sköter sig själva, äter och växer. Marken är karg så den duger inte till annat än bete. Men det är fantastiskt att norrmännen förstår poängen med att utnyttja marken! Det blir ju "gratis" kött så att säga. Jag kan inte låta bli att tänka på Sverige, vi har om inte annat fjällområden där vi skulle kunna ha djur gåendes på samma vis. Kanske även i skogar på och på olika typer av hagmark. Jag är inte så insatt i rovdjursproblematiken i olika typer av områden i länderna dock.

I Sverige får man mest höra att "det inte är lönsamt" när man får en idé om hur man kan leva lite mer miljö- eller resurssmart, men om man sätter in det i perspektivet att vi behöver utnyttja den mark vi har på bästa sätt så är frigående får en riktigt bra lösning på mark som inte är odlingsbar.

1 kommentar:

  1. Fantastiskt vackert! Jag har varit några gånger som barn bl.a. i Jotunheimen och nu blir jag sugen att resa dit igen.

    Även i Sverige på vissa ställen har man nu fattat nyttan med får. Tex i Kungälv runt Bohus fästning har man numera får för att hålla lanskapet öppet så att det inte växer igen.

    SvaraRadera