lördag 29 mars 2014

Mjällschampo

För ett år den skrev jag om schampo (här). Om ni har läst det så vet ni att jag gör eget schampo. Det fungerar jättebra för mannen och mig men sonen klagar på mjäll och tycker inte att det duger. Jag har gjort en variant på nässelavkok också, det ska vara bra mot mjäll, men han är inte nöjd med den heller. Han vill ha storsäljaren Head&Shoulders men det vägrar jag köpa eftersom det innehåller zinkpyrition, en vanlig ingrediens i mjällschampo.  Naturskyddsföreningen skriver följande:

"Zinkpyrition, ett svampdödande och giftigt ämne, fanns i var tredje mjällschampoflaska
i föreningens stickprovsundersökning. Ämnet löser sig inte lätt i vatten och kan därför stanna kvar i hårbotten efter sköljningen. Zinkpyrition används också i båtbottenfärger för att minska algpåväxt och är extremt ­giftigt för ett antal vattenlevande organismer, som alger, fisk, kräft- och blötdjur. "

Apoteket har ett mjällschampo (röd flaska) som inte innehåller zinkpyrition. men det tyckte inte sonen var bra, vi har testat det tidigare. Nu har jag gjort en ny undersökning av schamposortimentet på nätet och i butiken och hittat två alternativ som sonen får testa.


Enden hittade jag på Coop, det innehåller inte zinkpyrition. Enligt sonen är det ok (han har inte testat mer än någon vecka ännu dock). För övrigt innehåller schampot det man kan förvänta sig av ett vanligt "industrischampo", se mitt tidigare inlägg. Inget jag skulle använda men vi slipper i alla fall värstingen zinkpytrition.

I en nätbutik (länk här) hittade jag Urtekram mjällschampo, ett betydligt trevligare schampo, mer likt sådant jag gör själv hemma. Även det med brännässla, i övrigt baserat på bl a försåpad kokosolja och andra naturliga ingredienser. Sonen har inte testat det ännu.

Så, behöver du ett mjällschampo så välj ett utan zinkpyrition, det finns bra alternativ.

2 kommentarer:

  1. Och palmolja? Är det något du letar efter vid schampoköp?

    SvaraRadera
  2. Kul med uppmärksamma läsare! I det här fallet missade jag faktiskt det, var så fokuserad på värstingen zinkpyrition och eftersom jag inte har olja i mitt hemgjorda schampo hade jag inte fukus på oljorna. Annars är jag noga med att undvika palmoljan i både matvaror och de få hygienprodukter jag köper.Jag kollade nu och Enden innehåller inte palmolja, inte Urtekram heller men det visste jag innan.

    SvaraRadera