lördag 5 april 2014

Miljöbra kattsand


Vi har haft katt i 7 år nu, dvs sedan innan skriverierna om det omiljövänliga i att ha husdjur som katter.Vi började köpa en kattsand som verkade bra, klumpbildande, av sandtyp. Det har verkat bra och klumparna har vi slängt ut i ett buskage på tomten, tänkte att det väl blandar sig med jorden och löven och återför näring till jorden. Att blanda in någon form av sand i jorden verkade inte fel på något sätt. Ändra fram tills nu i vår när jag bestämde mig för att röja lite i busgatget och klippa grenar. Efter att ha trampat i en lerig sörja flera gånger tröttnade jag och började kolla hur sanden egentligen betett sig. Det visar sig att det inte alls blandar sig med jorden och löven, rinner ner i marken eller ens stelnar, det är och förblir en mjuk lera, jätteäckligt att trampa i.

Jag började googla på det och det verkar som fler gjort samma misstag, ibland har folk haft problem med att det stelnat som cement, inte heller kul. Så vad gör man? Slänger till deponi verkar vara det enda alternativet. Det verkar inte klokt så jag googlade runt mer på "miljövänlig kattsand" och liknande. Ett krav vi har är att et ska vara klumpbildande, annars blir det för omständigt att göra rent. Annars har vi bekanta som använder vanliga träpellets men då får man byta alltihop. Träpellets är ju bra på andra sätt, komposterbart, miljövänligt, förnyelsebart material.

Till slut hittade jag den här: Klumpbildande och komposterbar, träbaserad. Perfekt.
Efter ett par veckors användande funkar det superbra! Klumpar sig fint, skräpar inte ner lika mycket inne, det som sprätter ut är så stora träflagor att det är lätt att sopa upp, den gamla sanden blev som en matt beläggning på golvet runt lådan. Vi tänker kompostera det men i en egen kompost, jag är fortfarande lite tveksam att hälla det bland grönsaker som äts färska med tanke på parasiter som katter kan ha. Kattkomposten kan jag hälla på annat, t ex bärbuskar och sådant som inte är i direkt kontakt med det som ska ätas. Men det kanske inte är någon fara, tipsa gärna om ni vet.

Det enda lilla problemet är att den ena katten inte har förstått poängen med att byta sand i lådan. Hon vägrar använda lådan! Så just nu har vi två lådor. Tanken är att börja blanda in det nya ströet i den gamla sanden lite i taget. Hoppas det funkar...

4 kommentarer:

 1. Vad spännande läsning! Det finns så mycket man aldrig tänker på!

  SvaraRadera
 2. Nu känner jag mig lite borta, har missat skriveriet om det omiljlvänliga med att ha katt? Berätta gärna mer, vi bor på landet och är väldigt tacksamma för att katten hjälper oss med gnagarna... På väg att köpa två till snart!

  SvaraRadera
 3. Jag har sett en del skriverier om att det är omljövänligt att ha husdjur som katter och hundar. Anledningen verkar det som är att de äter hund- och kattmat som innehåller en massa kött. Och ja, en hund äter sannolikt mer kött än vad jag själv gör, och det är nog svårt att få en hund eller katt att äta vegetariskt. Precis som du tycker jag att katter gör nytta på landet, åtminstone en av våra äter mycket möss och råttor.

  SvaraRadera
 4. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

  SvaraRadera