lördag 8 mars 2014

Energiförbättra sitt hus - fönster

Vi bor i ett hus från senare delen av 1800-talet, rejält byggt med tjocka timmerstockar i väggarna. Sen dess har det genomgått diverse renoveringar och utbyggnader i flera omgångar så nu sitter det isolering utanpå timret och i vissa rum även ett lager isolering på insidan också. Den svaga punkten när vi flyttade in var fönstren, det var tvåglasfönster. Ett antal år fick det vara så med var men för 6 år sen bestämde vi oss för att göra något åt saken, de var husets egergimässigt svagaste punkt.

Eftersom fönstren var ganska gamla var de gjorda av kvalitetsträ (kärnvirke) och därför i mycket gott skick i själva trädelarna. Jämfört med några av fönstren i en tillbyggd del, ca 15 år gamla, var de i betydligt bättre skick. Därför kändes det väldigt dumt att byta ut hela fönstren, dessutom skulle det blivit jättedyrt, både i material och jobb. Efter lite undersökande kom vi fram till att det finns firmor som säljer 2-glas isolerrutor till befintliga fönster. Idén går ut på att man monterar bort den inre glasrutan i sitt befintliga fönster och istället monterar dit en ny 2-glas isolerruta. Den firma vi köpte rutorna av var Mistralfönster, de finns än idag med samma produkt som då, "Mistral Thermo".

Eftersom vi (åtminstone mannen) är händig gjorde vi hela jobbet själva. Det tar tid så man få ta hela sommaren på sig och ta ett fönster då och då. Smart kan vara att förbättra målning och fönsterkitt på fönstren när man ändå håller på.

Arbetsgången i stort är:
  1. Ta loss fönstret och lägg på t ex en arbetsbänk.
  2. Peta loss kitt och de små stift som fäster innerglaset.
  3. Ta loss innerrutan.
  4. Skrapa rent kanten och måla med impregneringsolja och färg vid behov. Låt torka.
  5. Lägg dit den nya isolerrutan. Den är förstås tjockare än den gamla rutan så fönstret kommer inte att se likadant ut som tidigare.
  6. Spika fast den list som följde med, för att dölja kanten. Det fanns olika varianter av list beroende på hur ursprungsfönstret såg ut.
  7. Häng tillbaka fönstret.
  8. Njut av mindre kallras,varmare fönsterruta och mindre energiåtgång nästa vinter.


Hur det ser ut när det är klart
 
För ett hur med tvåglasfönster i gott skick är det här en bra investering för att få ett energisnålare hus. Det är resurseffektivt på flera sätt eftersom man behåller det mesta av det ursprungliga fönstret. Rent allmänt tycker jag det är viktigare att prioritera energisparåtgärder på sitt hus framför att göra mer "kosmetiska" renoveringar. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar