|
I brist på bild på egen semla blir det
lånad bild. |
I julas bakade jag lussekatter enligt nytt recept från Saltå Kvarn (se inlägg
här). Nu när det är dags för semlor kände jag för att prova samma metod även på dessa. Inte för att det är farligt att äta en och annan semla eller lussekatt om året bakad på 100% vitt mjöl men jag tycker det är en kul utmaning att göra det onyttiga jag vill äta lite nyttigare. Det är intressant att se hur långt jag kan gå och fortfarande få ett resultat som behåller sin karaktär och är lika gott eller till och med godare än det mindre nyttiga ursprunget. Faktum är att jag t ex tycker att dinkelmjöl i kaffebröd gör bullarna godare, inte tvärtom.
För semlorna utgick jag från ett recept från Saltå kvarns blogg, kan läsas
här. Som vanligt gjorde jag lite justeringar:
- I fördegen tog jag 100 fullkornsdinkelmjöl och 150 g dinkelsikt, resten vetemjöl special. Det blev mindre än 550g mjöl totalt, kanske 50-75g mindre, man får kolla på degen så att den blir lagom lös. En fördeg ska vara lösare än en färdig deg.
- Jag halverade sockermängden. Vi har vant oss vid mindre socker och tycker normal sockermängd känns äckligt sött.
- Jag hade i en knapp msk surdegsstart från min rågsurdegsstart jag har till matbröd. Egentligen ska man ha en surdegsstart baserad på vete men det hade jag ingen. Det gick bra det också.
Bullarna blev luftiga och smakrika, inte riktigt lika extremt luftiga som en perfekt bakad bulle på bara vitt mjöl men absolut godkänt. Vill man ha en medelväg så kan man dra ner lite på mängden grovt dinkelmjöl.
Det låter gott!
SvaraRaderaI min stad finns en bagare som säljer surdegssemlor. De är supergoda och superpopulära. Det gäller att beställa i förväg annars får man inga semlor på eftermiddagen. Det misstaget gjorde jag vid första försöket förra året. Andra gången bokade jag på förmiddagen och kunde hämta mina semlor på eftermiddagen. Mycket goda! Pluspoäng ändå till dig som bakar egna.