söndag 16 februari 2014

Att renovera en kontorsstol

Sonens skrivborsstol, en vanlig modell i någon form av konstläder, började bli väldigt sliten. Tyget ("lädret") i sitsen och på armstöden var helt utslitet. Eftersom stolen i övrigt var i gott skick var det inte något alternativ för oss att slänga stolen och köpa ny.

Istället gick jag till en tygaffär och köpte nytt liknande tyg. Det luktade starkt och jag frågade om de visste vad det innehöll, sådant som ftalater t ex. Det hade de ingen aning om. Eftersom jag hade bråttom (sonen skulle flytta) så fick jag ta tyget ändå men det skulle varit intressant att vänta de dagar de hade tagit på sig för att kolla upp tygets innehåll. Jag hängde det åtminstone ute över natten för att vädra ur det värsta.

Stolen var en modell med armstöd, ungefär som denna (glömde ta en egen bild innan jag började):Vi skruvade bort armstöd och ryggstöd. Det räckte med vanliga verktyg som skruvmejslar och skiftnyckel. En lagom stor bit tyg klipptes till och sedan häftade vi fast tyget under sitsen, ovanpå det gamla. Hörnen är lite svåra att få bra, man får experimentera en stund med hur man ska vika in tyget. Det gäller också att spänna tyget ordentligt åt alla håll. En rejäl häftpistol är bra att ha:


Tyget på armstöden var löstagbara (blixtlås). Jag valde att klippa nya remsor nytt tyg och sy på mitt på där det var trasigt. Först tänket jag sy på ett nytt lager tyg på hela tygbiten men det föll på att det blev för tjockt att sy i med min symaskin. Av samma skäl kunde inte heller den nya remsan gå ända ut i kanten i ändarna.

En ny tygremsa
 
 

Armstödstyget innan reparation
 
 

Jag sydde fast remsan med sicksacksöm. Precis att maskinen orkade.

Sen var det bara att montera ihop stolen igen. Nästan som ny. Hörnen blev som sagt inte perfekta den här gången pga tidsbrist inför flytt, det går att få jämnare och snyggare.


Det här var inte första gången vi klädde om en kontorsstol. Förra stolen fick även ett nytt tyg på ryggstödet. Då får man sy i etapper och prova så man få så bra rundning som möjligt i överkanten.

Sådant här kan vara bra att kunna om man vill spara naturens resurser och undvika att slänga och köpa nytt. Mest gäller det att våga försöka. Om stolen redan är oanvändbar förlorar man inget på att försöka.

1 kommentar:

  1. Härligt att läsa, vad mycket man kan göra med vilja och fantasi!

    SvaraRadera