tisdag 29 april 2014

Om textil av bambu

Det var länge sen jag hann blogga, det kommer nog bli lite glesare med inläggen nu under våren. Mycket annat händer som tar mycket av min tid.

Idag tänkte jag skriva ett inlägg om det alldeles utmärkta materialet bambu, som borde få mer publicitet än det får. För ett tag sen köpte jag fyra bambuhanddukar, de jag köpte var i 40 % bomull och 60% bambu. Det gick att hitta handdukar av enbart bambu men jag hittade inga som passade i storlek och färg just den här gången. Handdukarna är jättemjuka och sköna, även efter tvätten. De blev inte alls så hårda som vanliga handdukar brukar bli. De är också bra på att suga upp vattnet. Bambu hart fördelen att det är naturligt antibakteriellt och det tyckte jag var en poäng för just handdukar som lätt kan få en mögellukt som biter sig fast även efter varm tvätt.Bambu är ett miljöbra material. Det är snabbväxande, odlas helt utan kemikalier och behöver inte konstbevattnas. När bambu växer binder det mer koldioxid än bomull och det ger ca 10 gånger mer skörd per odlingsyta jämfört med bomull.

När man framställer tyg av bambu används ofta natriumhydroxid och används slutna system i fabrikerna så är det inte farligt vare sig för miljön eller arbetarna. Dock ska det inte släppas ut hur som helst i naturen. Själv använder jag natriumhydroxid när jag gör olivoljetvål, det är alkaliskt och därför starkt frätande men inte giftigt på annat sätt (cancerframkallande, hormonstörande etc). 

Jag har även ett underställ i bambu. Det är mjukt och superskönt och håller sig fräscht mycket längre än syntetiska funktionsmaterial (eller bomull för den delen). Även till andra träningskläder är det ett bra material tack vara de antibakteriella egenskaperna och för att det är skönt att ha på sig. Tyvärr finns inte så mycket i butikerna ännu, det är mest på nätet jag har hittat lite. Bambustrumpor hart jag också, kan rekommenderas.

Mitt tips är alltså att köpa handdukar och kläder av bambu nästa gång. Det är ett betydligt miljövänligare alternativ än bomull och har massor av andra fördelar. Finns det inte så fråga efter det så kanske butikerna utökar sortimentet av bambuprodukter.
4 kommentarer:

  1. Jag hittade en del i bambu på Gekås (Ullared). Lite barnkläder, en del underkläder, strumpor och underställ för vuxen. Mycket bra pris, så man undrar ju lite om det verkligen bara är bambu. Det står så i plaggen i alla fall...

    SvaraRadera
  2. Nice post, things explained in details. Thank You.

    SvaraRadera
  3. Thanks for a lovely blog - can you sent me an email at charlotte@blaesbjerg.com?

    SvaraRadera