lördag 18 januari 2014

Ljusbringare

I julklapp fick jag ett ljusbringar-kit. Ljusbringaren är tänkt att användas i stället för vanliga värmeljus, det man eldar är vanlig matolja vilken som helst. Jag fick tre brännare samt några dm veke. Som behållare kan man ta en värmeljushållare, liten skål eller något annat av lämpligt material och med lämplig form. Jag hittade två fina små glas på fot på loppis som funkar bra.

Såhär ser de ut när de brinner:Brännarna är hemgjorda av hobbylera, ca 3 cm i diameter, ca 1-1,5 cm hög i mitten. Det är inte så noga hur de ser ut, det viktiga är att de har ett hål i mitten där veken kan träs igenom. Man trär en bit veke (ca 5-10 cm är lagom) genom hålet så den sticker upp ca 5 mm. Resten av veken kan man rulla ihop under brännaren. Sen ställer man brännaren på botten av skålen och fyller på med matolja av valfri sort upp till brännarens överkant. Klart!

Här syns hur brännaren ser ut

Vad är då fördelarna med detta framför vanliga ljus?
 • Miljövänlig
 • Ryker inte
 • Sotar inte
 • Lägre uppvärmning än med värmeljus (kan vara både för- och nackdel)
Jag tycker idén var så bra att jag gärna vill sprida den vidare.

7 kommentarer:

 1. Åh så fint! Vilken bra idé, både brännaren och att sätta den i glaset.

  SvaraRadera
 2. Åh jag har funderat på de där! De verkar ju supersmarta! Vet inte vart jag såg dem, men tänker att de måste ju vara väldigt mkt bättre än värmeljus. Vet du vart din är inhandlad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina är alltså hemgjorda. Brännaren av hobbylera. Både veke och lera kan köpas i någon pysselbutik typ Panduro. Glaset är från loppis, man kan ta vad man har som man tycker blir fint. Jag vet faktiskt inte om det går att köpa färdiga någostans men det är inte alls svårt att göra själv.

   Radera
 3. Hej! Namnet Ljusbringare kommer från företgaet Lumipak, som skapat produkten. Du hittar den bland annat hos oss på www.vitavera.se

  SvaraRadera
 4. Vad för slags hobbylera menar du? Tänker att tex cernitlera är giftigt...

  SvaraRadera
 5. Jag har också lumipaks ljusbringare i min webshop www.bellaslantliv.se 😊

  SvaraRadera
 6. Jag har också lumipaks ljusbringare i min webshop www.bellaslantliv.se 😊

  SvaraRadera