lördag 7 december 2013

Om julklappar


Det närmar sig jul och folk springer som galningar i butiker för att köpa julklappar. Tidningarna skriver om ifall vi slår rekordet i inköp i år igen. Som om det skulle vara något att stå efter. Till och med strax efter lunch en vanlig vardag är det betydligt mer folk än vanligt i affärerna. Den här röran med bilar och folk överallt i och runt butikerna stressar mig enormt. Jag går bara in i en affär om jag absolut måste.

Jag tror att vi alla och framförallt planeten skulle må mycket bättre om vi taggade ner det här med julklappshysterin. Det viktiga måste ju vara att träffa nära och kära, inte överösa varann med onödiga prylar som ingen egentligen vill ha. Barnen ska förstås få julklappar, men måste vi vuxna alltid ha en massa paket? Det kanske inte behövs alls, eller man kan ge bara någon enstaka sak och då tänka efter vad man ger.

Jag kom ihåg när barnen var små, det var inte mängden paket som var viktigt. Ofta skulle det räckt med en pryl, nu blev det så att den första prylen bara föstes undan när nästa paket skulle öppnas osv. Efter jul satt de med en hög nya plastgrejor som ofta bara låg ock skräpade. Jag tror det är smart att satsa på några få grejor av bra kvalitet, sådant som de verkligen tycker är kul. Flera släktingar kan gå ihop och köpa en vettig sak istället för att alla köper något bara för sakens skull.

Vuxna kan rikta in sig mer på att ge upplevelser, t ex presentkort på massage, biobiljetter, teaterbesök eller liknande. Man kan också ge sådant som går att äta som man inte kostar på sig till vardags som lyxiga ostar, fin choklad, lyxiga korvar, te av någon ovanlig smak. Man kan gärna välja ekologiska och närproducerade produkter, då sprider man det budskapet på köpet. På julmarknader finns mycket närproducerat och ekologiskt att få tag i: korvar, pastejer, ostar, bröd, marmelad, sylt, chokladpraliner mm. Där finns ofta också olivoljetvålar och andra hatverksmässigt gjorda hudvårdsprodukter, det är också en bra julklapp.

En annan rolig julklapp för alla åldrar är brädspel av olika sorter. Kul sätt att umgås på och belastar inte miljön särskilt mycket (ofta mest papper och trä). Det finns mycket kul även för vuxna, inte bara frågespel. Några exempel på bra, lättillgängliga spel är Settlers of Catan och Carcassonne.

Man kan också ge bort sådant man gjort själv. Det kan vara tvålar, kakor, bröd, marmelad eller någon annan förbrukningsvara som man är bra på att tillverka.

3 kommentarer:

 1. Bra tankar om julklappar. Jag försöker tänka åt det hållet, men det blir ändå en del prylar.

  Kul att du tog upp just spel för det passar ju bra vid jul. Sedan har man hela jullovet på sig att spela. Jag vill också komplettera listan på bra spel med Ticket to ride eller det lite svårare (men inte svåra) Dominion. Dominion blir olika varje gång man spelar och det har vi spelat hur mycket som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de spelen är också riktigt bra, även för dem som inte är så spelvana. Bra julklappstips.

   Radera
 2. Ja, det här är ju en fråga som jag också funderar över varje år. Förra året satsade jag på second-hand, http://samvetssnurr.blogspot.se/2012/12/julklappar-och-konsumtion.html. Jag kommer att ta oss ännu längre åt det hållet i år.

  SvaraRadera